Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Nobelvinnarens kritik – mot Wallström: ”Farligt”

Sverige skriver inte på FN:s kärnvapenförbud.
Utrikesminister Margot Wallström.
Foto: NAINA HELéN JÅMA/TT / TT NYHETSBYRÅN
Beatrice Fihn.
Foto: BRAASTAD, AUDUN / AP TT NYHETSBYRÅN
Beatrice Fihn.
Foto: MARTIAL TREZZINI / AP TT NYHETSBYRÅN

FN vill förbjuda kärnvapen.

Men den svenska regeringen kommer inte att skriva under en konvention om ett sådant förbud, säger utrikesminister Margot Wallström i dag.

– Det är ett otroligt farligt beslut av regeringen, säger Nobelprisvinnaren Beatrice Fihn.

Sveriges regering kommer inte att skriva under FNs konvention som ska förbjuda kärnvapen. 

Det meddelar utrikesminister Margot Wallström (S) vid en presskonferens i dag.

– Vi behöver förhålla oss till att det är en konventionstext som innehåller problematiska delar, säger Margot Wallström.

Hon tillägger att konventionen inte har stöd för ratificering i riksdagen. 

– Jag hade önskat att vi hade en sådan konvention som gick att skriva under. Man måste vara realist, säger utrikesministern.

Margot Wallström bekräftar också tidigare uppgifter om att Sverige dock kommer att delta i en roll som observatör till konventionen. 

Det ger Sverige möjligheten att yttra sig och lägga förslag, men inte att rösta.

– Målet med regeringens arbete är entydigt: Sverige är en stark röst i världen för en kärnvapenfri värld, säger Margot Wallström

Frågan delar regeringen - SSU kritiska 

Det har inte varit en självklarhet hur den svenska regeringen ska förhålla sig till FN:s konvention om ett förbud mot kärnvapen, utan det har varit en stridsfråga i nästan ett år.

Margot Wallström själv har argumenterat för att skriva på konventionen och Miljöpartiet har skrivit en debattartikel (i SvD i maj) där man uppmanar regeringen att skriva under.

Även Västerpartiets ledare Jonas Sjöstedt har varit positiv och skriver i dag på Twitter att han anser att det är ”självklart” att Sverige borde skriva under.

https://twitter.com/jsjostedt/status/1149644378773704705

Socialdemokraternas Ungdomsförbund, SSU, är kritiska till regeringens beslut.

– Jag vet att jag talar för många socialdemokrater när jag säger att jag är besviken på regeringen i dag, säger förbundsordförande Philip Botström.

– Det paket som presenterades idag är naturligtvis bra, men hur man än vrider och vänder så är det uppenbart att regeringen vikt ner sig i en principiellt viktig fråga för Sverige.

Nobelprisvinnare kritisk

Beatrice Fihn, generalsekreterare för International Campaign to Abolish Nuclear Weapons, organisationen som fick Nobels fredspris år 2017, är djupt kritisk.

– Vi är oerhört besvikna, säger Beatrice Fihn till Expressen TV.

Generalsekreteraren Beatrice Fihn om regeringens beslut.

– Det är ett otroligt farligt beslut av regeringen. Det är också ett brott mot svensk säkerhetspolitisk strategi och vår långa tradition med att tro på att nedrustning är vägen till säkerhet.

– Nu legitimerar man i stället kärnvapen genom att helt enkelt godkänna att de ska vara lagliga, att hota att massmörda civila ska vara lagligt.

Utredning avrådde Sverige från underskrift

Den utredning som regeringen fick i januari avrådde Sverige från att skriva under konventionen eftersom en anslutning inte skulle gagna Sveriges intressen och försvarsförmåga.

Även Försvarsmakten skrev i sitt remissvar att de avrådde från att skriva under.

Och nu säger Allan Widman, L, att han är lättad.

– Det är inte en dag för tidigt som beskedet kommer, säger han i SVT:s livesändning. 

En källa med insyn i regeringens överväganden säger till TT att det finns besvikelse i bland annat Miljöpartiet om regeringens nej till att skriva på. Men samtidigt är det uppenbart för S och MP att det inte finns stöd i riksdagen för att skriva på, en majoritet är emot.

Hittills har 23 länder ratificerat FN-konventionen om kärnvapenförbud. Det krävs att 50 ansluter sig för att den ska träda i kraft.

Beatrice Fihn, generalsekreterare för International Campaign to Abolish Nuclear Weapons, kritiserade regeringens beslut. Så här svarade Margot Wallström.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.