Uppgifter: Svensk ska leda stor FN-insats

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Generallöjtnant Dennis Gyllensporre kommer att utses till ny befälhavare för Minusma-insatsen i Mali, rapporterar Sveriges Radio Ekot.
Foto: NIKLAS EHLÉN
En del av den svenska Malistyrkan 2016.
Foto: MATS NYSTRÖM

FN:s just nu största militära insats i världen är på väg att få en svensk chef.

Generallöjtnant Dennis Gyllensporre kommer att utses till ny befälhavare för Minusma-insatsen i Mali, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

Källor med insyn i saken bekräftar för TT att Gyllensporre är planerad att bli ny Minusmachef, men det betonas också att inget formellt beslut ännu är fattat av FN.

Minusma, där även svenska soldater ingår, ansvarar sedan halvårsskiftet 2013 för säkerheten i det konflikthärjade Mali. Minusma har drygt 15 000 deltagare, varav cirka 12 000 soldater från en rad olika länder som arbetar för att stabilisera läget och minska spänningarna i landet. Det har blivit FN:s farligaste uppdrag med för närvarande totalt 169 dödsfall.

Gyllensporre ska hjälpa fredsprocessen

Gyllensporres uppdrag blir att försöka minska förlusterna och hjälpa fredsprocessen framåt.

Enligt Ekot har ingen svensk haft ett så tungt FN-uppdrag för internationella insatser på 25 år. Då var generalmajor Lars Erik Wahlgren chef för FN:s insats i Libanon, Unifil.

Gyllensporre leder i dag Försvarsmaktens högkvarter och har tidigare bland annat tjänstgjort i internationella insatser i Bosnien, Sudan och Afghanistan.

Försvarsminister Peter Hultqvist (S) kommer för närvarande inte att kommentera uppgifterna, uppger hans pressekreterare för TT.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.