Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Uppgifter: Svensk nära Assange gripen i Ecuador

Här grips Julian Assange i London.
Foto: RUPTLY
Assange har bott landets ambassad i London sedan 2012.
Foto: RUPTLY

En svensk man, som uppges stå nära Wikileaksgrundaren Julian Assange, har gripits i Ecuador skriver nyhetsbyrån AP.

Enligt uppgifter greps svensken för att stoppa en grupp som hotat att hämnas på landets president.

Samtidigt kräver målsägandebiträdet Elisabeth Massi Fritz att Åklagarmyndigheten återupptar den svenska förundersökningen mot Assange gällande våldtäkt. 

Den svenska mannen bor i huvudstaden Quito och greps när han på torsdagen skulle flyga från landet, säger en anonym ecuadoriansk myndighetsperson till AP.

Ecuadors inrikesminister María Paula Romo bekräftar att svensken har gripits, enligt lokala medier.

Enligt henne greps han på torsdagseftermiddagen lokal tid och kan hållas frihetsberövad i upp till åtta timmar om inget åtal väcks mot honom.

Enligt AP handlar gripandet om att stoppa en grupp som hotat att hämnas på Ecuadors president Lenín Moreno.

Vänner till den gripne svensken rasar mot anklagelserna och beskriver honom enligt nyhetsbyrån som ”en mjuk nörd som blivit orättvist anklagad”. En man som säger sig känna svensken säger att han är ”den siste som skulle vara inblandad i en komplott för att försöka störta en regering”. 

FREDRIK SJÖSHULT: Ställ Assange inför rätta i Sverige för kvinnans skull 

Julian Assange.
Foto: PA / AP TT NYHETSBYRÅN

Assange greps i London

Julian Assange greps på torsdagen i London efter att Ecuador dragit tillbaka hans diplomatiska asyl och medborgarskap. Assange har bott landets ambassad i London sedan 2012. 

Assange har begärts utlämnad till USA – misstänkt för dataintrång mot en säkerhetsklassad amerikansk regeringsdator tillsammans med visselblåsaren Chelsea Manning. I England har han gjort sig skyldig till att ha brutit mot borgen när han flydde till Ecuadors ambassad och han riskerar 12 månaders fängelse, enligt Reuters.

Själv sa han i rätten under torsdagen att han aldrig skulle ha fått en rättvis rättegång och att han därför var tvungen att söka asyl på ambassaden.

Domaren avfärdade, enligt CNN, detta genom att kalla Assange ”en narcissist som inte kan gå utanför sina egna själviska intressen”.

Julian Assange har stått anklagad för brott – för våldtäkt – även i Sverige. 

I samband med det utfärdades en europeisk arresteringsorder mot Assange som tog skydd innanför väggarna på Ecuadors ambassad. Sverige begärde då att han skulle utlämnas för att kunna ställas inför rätta i Sverige.

Men förundersökningen lades ner i maj 2017. 

Elisabeth Massi Fritz.
Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN

Massi Fritz: Återuppta förundersökningen

Efter Assanges gripande har nu advokat Elisabeth Massi Fritz, som företräder målsägaren, lämnat in en begäran till åklagarmyndigheten om att förundersökningen ska återupptas. 

– Jag och min klient har precis tagit emot nyheten att Assange har gripits. Att det vi har väntat och hoppats på i snart sju års tid nu händer kommer så klart som en chock för min klient. Vi kommer göra allt vi kan för att åklagarna ska återuppta den svenska förundersökningen så att Assange kan utlämnas till Sverige och lagföras för våldtäkt, säger Elisabeth Massi Fritz till Expressen under torsdagen.

Kvinnans egna ord om Assange

Expressen har varit i kontakt med en av de två svenska kvinnorna vars uppgifter fick Julian Assange misstänkt.

”Efter tio år är jag redo att göra ett uttalande”, skriver kvinnan vars fall har preskriberats.

Kvinnan lämnade sin berättelse om Assange och denne misstänktes av polisen för sexuellt ofredande – en utredning som lades ner 2015. Nu skriver kvinnan:

”Jag skulle bli väldigt förvånad och besviken om Julian överlämnas till USA. För mig handlade det aldrig om något annat än hans ofredande mot mig/kvinnor och hans vägran att ta ansvar för det. Synd att mitt fall aldrig fick utredas ordentligt.”

Kvinnan avslutar med en passning om Julian Assanges katt, som han haft på Ecuadors ambassad:

”En sak till: Jag kan rädda katten.”

”Julian Assange kan inte utlämnas till Sverige”

Men Assanges juridiska försvarare, Per E Samuelson, tror att möjligheten för att den svenska förundersökningen återigen ska tas upp är obefintlig. 

– Det kommer inte att ske. Julian Assange kan inte utlämnas till Sverige då den Europeriska arresteringsorden mot Assange drogs tillbaka redan i maj 2017.  I och med att USA nu har lämnat in en ansökan om utlämning kan Assange omöjligt utlämnas till Sverige, säger Per E Samuelson. 

Istället menar han att den verkliga faran för Assange är att utelämnas till USA. 

– Det handlar om hans framtid. Om han på grund av sin journalistik kommer spendera hela sitt liv i fängelse eller inte, säger Per E Samuelson. 

Ska fallet åter tas upp av svenska myndigheter måste detta ske efter ett beslut av åklagarmyndigheten.

– Vi kommer nu att sätta oss in i ärendet för att avgöra hur vi går vidare. Vi kan inte utlova någon tidplan för när beslut kommer att fattas, säger vice överåklagare Eva-Marie Persson, i ett pressmeddelande. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.