Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Uppgifter: Svensk corona-app utvecklas

Missa inga nyheter om coronaviruset. Ladda ner eller starta om Expressens app, slå på notiser och välj “coronaviruset” – då får du hela tiden senaste nyheterna.
Snart kanske vi har en corona-app i Sverige.Foto: Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
Appen håller koll på användarna via platstjänster och säger till om du varit nära någon smittad.Foto: NILS JAKOBSSON / BILDBYRÅN
Med appen vet folk om det är läge att stanna i hemkarantän.Foto: ALEX LJUNGDAHL

Svenska forskare arbetar med en svensk corona-app, enligt uppgifter till SVT.

Syftet är att hålla koll på coronasmittade personer via så kallade platstjänster i telefonen.

En norsk variant ska lanseras om några dagar.

På flera håll i världen utvecklas nu särskilda corona-appar, som använder mobilens platstjänster för att kartlägga användarnas rörelsemönster. När en person testat positivt för covid-19 kan man ange detta i telefonen, och alla som befunnit sig i närheten av användaren får en notis om detta.

Inspirationen kommer ursprungligen från Singapore, enligt Reuters. Ett samarbete mellan Tysklands regering och flera europeiska länder väntas bli klart efter påsk – och i Norge lanseras en app inom några dagar.

Även i Sverige pågår utvecklingen av en app, men arbetet befinner sig i planeringsstadiet, skriver SVT. Enligt Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, kommer de snart kunna berätta mer om projektet. 

Bygger på frivillighet

Apparna bygger på frivillighet – samtidigt väcks frågor om den personliga integriteten. Digital smittspårning används ofta i auktoritära länder.

– Om man inte ifrågasätter det här kommer det bli en normalitet. Vi som arbetar globalt ser att regeringar hävdar att det är tillfälliga lösningar. Men historien har visat att repression i många sammanhang också blir beständig, säger Marcin de Kaminski på Civil Rights Defenders till nyhetskanalen.

Kyrre Lekve, vice vd vid norska statens Simula Research Laboratory, håller med om att det är ett ”dramatiskt verktyg”. Samtidigt anser han att det vara en effektiv metod för att minska antalet personer som håller sig i karantän, förutsatt att många laddar ner och använder appen.

– Man behöver inte stänga ned en hel arbetsplats bara för att någon där blivit sjuk i covid-19, med appen vet vi ju också då vilka som inte kan ha smittats, säger Lekve till SVT.

Missa inga nyheter om coronaviruset. Ladda ner eller starta om Expressens app, slå på notiser och välj ”coronaviruset” – då får du hela tiden senaste nyheterna. 

 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.