Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Uppgifter: SU kände till forskares högerextrema åsikter

C-ledaren Annie Lööf om hur det varit att möta Theodor Engström i rättegångssalen.
Terrormisstänkte Theodor Engström.
Foto: TIM ARO/TT / TT NYHETSBYRÅN
Stockholms universitet, SU. Arkivbild.
Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN

En tidigare forskare på Stockholms universitet har anklagats för att ha uttryckt sig nazistiskt i chattar med den terrormisstänkte Theodor Engström.

Nu uppger flera anställda på SU till Ekot att universitetet kände till forskarens åsikter.

– Han ville forska om att homosexualitet är ett fel i hjärnan, säger en källa till SR.

Mannen, som arbetade som forskare på Stockholms universitets psykologiska institution, ska i flera års tid chattat med Theodor Engström och då uttryckt sig nazistiskt. Bland annat ska han ha skrivit om hur man motarbetar judiska forskare.

Sveriges Radios Ekot har pratat med flera av mannens tidigare kolleger som uppger att universitetet kände till mannens åsikter – som uppges vara rasistiska och homofobiska. Ingen av dem som SR pratat med visste dock om att mannen chattade med Engström.

– Han sa att svarta personer var mindre intelligenta, för att de hade mindre skallar. Han sa verkligen så, säger personen som vill vara anonym till Ekot.

Klagade till sina chefer

Vidare säger personen att hen berättade för sina chefer om mannens uttalanden 2016 men då fick som svar att han kunde byta skrivbord.

– Två år in gjorde jag ett till klagomål. Hans åsikter hade blivit mer extrema. Han sa till exempel att hela poängen med liberala vapenlagar var att kunna skjuta de politiker man inte gillar, säger personen till radion.

En annan person säger till Ekot att mannen uttryckt att han ville hitta ”felet i hjärnan” som gör att en person blir homosexuell.

Fredrik Jönsson, prefekt vid psykologiska institutionen, vill inte ställa upp på en intervju med Ekot, i en skriftlig kommentar uppger han dock att han inte delar källornas bild och att han är ny på sin tjänst.

SU tillbakavisar uppgifterna om att universitetets anställda känt till mannens åsikter.

Engströms utbrott i rätten – lagmannen får nog

Under rättegången kördes Theodor Engström ut från rättssalen efter att ha fått ett utbrott.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.