Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Två skadade efter skottlossning

En stor polisinsats pågår i Uppsala efter en skottlossning. Två personer är skjutna – skadeläget är oklart. Foto: Läsarbild

Två personer har skjutits i närheten av en förskola i Uppsala.

Under eftermiddagen greps en man misstänkt för mordförsök.

I samband med gripandet kastades sten och glasflaskor mot polisen.

Larmet inkom 12.09 på onsdagen. 

– Vittnen ringer in till oss strax efter klockan 12.00 angående skott som avlossats utomhus. Kort därefter inkommer två skottskadade personer till akuten. Vi ser att händelserna har ett samband, säger Linda Wideberg. 

Skadeläget för de två personerna är okänt för tillfället. Man har inlett en förundersökning gällande försök till mord.

Vid lunchtid på onsdagen var brottsplatsen är avspärrad medan polisen höll i vittnesförhör samt genomförde en brottsplatsundersökning. Även hundpatruller deltog i insatsen.

– Det pågår en intensiv polisinsats gällande detta just nu, säger Linda Wideberg vid 13-tiden.

Man gripen för mordförsök i Uppsala

En man i 30-årsåldern kunde gripas misstänkt för mordförsök i två fall vid 15-tiden-

Mannen greps i Uppsala och i samband med gripandet kastades sten och glasflaskor mot den ingripande polispatrullen, uppger polisen på sin hemsida.

Ett vittne i området som Expressen pratat med säger att hen hörde skott avlossas och en bil köra ifrån platsen.

– Det är ett ganska lugnt område annars, jag tror många är rätt chockade, säger vittnet. 

Sköts utanför en förskola

Skottlossningen inträffade precis intill en förskola med nattverksamhet som ligger i området. Förskolepersonalen gjorde då en så kallad inrymning, och låste in alla barnen.

– Personalen har hanterat detta exemplariskt. Barnen har inte bevittnat någonting. Däremot är två personer ur personalen som blev vittnen till händelsen, säger Gitt Näslund, verksamhetschef på förskolan. 

Dessa personer erbjuds nu stöd av ett kristeam. Händelsen har chockat många i området. 

– Man tänker ju att det här inte ska hända i närheten av en förskola. Man kan ju inte riktigt skydda sig mot den här typen av händelser, säger Gitt Näslund. 

Hon menar att området annars brukar vara lugnt. Gitt Näslund har haft kontakt med oroliga föräldrar som velat komma och hämta sina barn under eftermiddagen. Men verksamheten för den nattöppna förskolan stänger inte ned. 

– Nej, det kommer vara öppet som vanligt. 

Bevakning vid sjukhuset

Elisabeth Tysk, pressansvarig på Akademiska sjukhuset, har bekräftat för SVT Nyheter Uppsala att två personer med skottskador inkommit. 

– Jag hänvisar alla frågor rörande ärendet till polisen, säger Elisabeth Tysk till Expressen.

Enligt uppgifter till tidningen Aftonbladet har även akutmottagningen spärrats av.

Detta bekräftas inte av polisen. 

– Någon avspärrning har vi inte gjort, vad jag vet. Däremot har vi poliser på plats för bevakning på sjukhuset, eftersom att två personer misstänks ha blivit utsatta för mordförsök, säger Lisa Sunnervik, presstalesperson vid polisen. 

Den regionala insatsstyrkan har varit vid brottsplatsen under dagen. Under kvällen ska polisen påbörja en dörrknackning i området.

Man söker nu tips från allmänheten. 

– Har man gjort iakttagelser av fordon eller personer i området i samband med skjutningen är vi mycket intresserade av det, säger Lisa Sunnervik. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.