Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Uppgifter: Stefan Löfven backar om skattehöjningar

Statsminister Stefan Löfven backar om skattehöjningar enligt uppgift till SVT. Foto: VILHELM STOKSTAD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Finansminister Magdalena Andersson och Statsminister Stefan Löfven. Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN

Tidigare i veckan avslöjade Expressens Niklas Svensson att man vill dra tillbaka två skattehöjningar – men behålla flygskatten, enligt källor till Expressen. 

I morgon ska det presenteras på en presskonferens, enligt källor till SVT. 

Under morgondagen, lördag, väntas regeringen hålla en presskonferens för att meddela att de drar tillbaka två skattehöjningar, enligt uppgift till SVT.

En av skattehöjningarna de väntas dra tillbaka gäller förändringen om brytpunkten för statlig inkomstskatt. Förslaget skulle innebära att fler svenskar får betala statlig inkomstskatt, vilket Expressen kunde avslöja redan tidigare i veckan.

Magdalena Andersson dementerade då uppgiften men enligt SVT väntas just detta presenteras på en presskonferens under lördagen.

Alliansen har hotat med misstroendeförklaringar om regeringen inte drar tillbaka två planerade skattehöjningar. Foto: (C) PELLE T NILSSON / STELLA PICTURES

Små flygplatser ska kompenserar

Andra förslaget som väntas dras tillbaka gäller skatt för småföretagare genom förändringar av 3:12-regler, vilket även Expressen skrev om tidigare i veckan. 

Däremot väntas förslaget om flygskatt kvarstå. Istället kör man med kompensation för mindre flygplatser. 

 

Statsminister Stefan Löfven. Foto: VILHELM STOKSTAD/ TT NYHETSBYRÅN

Hot om misstroende

Alliansen motsätter sig skattehöjningarna och presenterade i juni sin nya gemensamma linje mot finansminister Magdalena Andersson, där man aviserade att man gemensamt gick in för att stoppa de tre skattehöjningarna och få regeringen att backa - annars var man bereda att agera.  Liberalernas partiledare Jan Björklund gick då ut och hotade med misstroendeförklaring om höjningarna skulle stå kvar.

Finansministern Magdalena Andersson sade då:

– Som tur är säger Centerpartiet att de inte kommer stötta det. I det avseende verkar de inte helt eniga. De är däremot eniga om är att gå ifrån en enad budgetprocess, och det kan bli farligt för Sverige. Jag är helt fokuserad på att ta ansvar för statsfinanserna.