Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

100 000-tals i protest – kräver Lukasjenkas avgång

Rekordstora demonstrationer i Belarus mot den sittande presidenten
Aljaksandr Lukasjenka höll tal vid en demonstration – hans första framträdande sedan protesterna bröt ut.
Foto: TASS / VALERY SHARIFULIN/TASS/SIPA USA SIPA USA
Det hölls även en demonstration till stöd för Lukasjenka på söndagen.
Foto: TATYANA ZENKOVICH / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Demonstranter på plats för att stötta Lukasjenka.
Foto: TATYANA ZENKOVICH / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Samtidigt är tusentals personer på väg till demonstrationer mot Lukasjenka.
Foto: Privat
Demonstrationer mot Lukasjenka.
Foto: CEZARY KOWALSKI/SOPA IMAGES/SHUTTERSTO / CEZARY KOWALSKI/SOPA IMAGES/SHUTTERSTOCK SHUTTERST
Ann Linde uppmanar Lukasjenka att lyssna på folket i Belarus.
Foto: Anders Wiklund/TT / TT NYHETSBYR¿N / ANDERS WIKLUND
Demonstrationer mot Lukasjenka.
Foto: YAUHEN YERCHAK / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Demonstrationer mot Lukasjenka.
Foto: TASS / NATALIA FEDOSENKO/TASS/SIPA USA SIPA USA
Massiva protester pågår.
Foto: DMITRI LOVETSKY / AP TT NYHETSBYRÅN
1 / 10

Belarus skakas av protester mot den sittande regimen – 200 000 demonstranter samlades under söndagen i Minsk för att kräva Lukasjenkas avgång.

”Jag är djupt imponerad av det modiga civilsamhället”, twittrar utrikesminister Ann Linde (S) om protesterna. 

– Jag är inte här för att ni ska försvara mig, utan för att för första gången på ett kvarts sekel försvara ert land och dess självständighet, sa Lukasjenka i ett tal under söndagen, enligt AFP.

Omkring 200 000 människor samlades i centrala Minsk, Belarus huvudstad, på söndagen för att kräva Aljaksandr Lukasjenkas avgång, rapporterar Reuters

Samtidigt har Ryssland gått ut med att de är beredda att erbjuda militärt stöd om det blir nödvändigt, enligt nyhetsbyrån. 

Under söndagseftermiddagen så twittrade utrikesminister Ann Linde om demonstrationerna i landet. 

”Massiv uppslutning på oppositionsmötet i Minsk i dag, med folk som protesterar mot polisvåld och valfusk. Djupt imponerad av det modiga civilsamhället. Lukasjenka behöver lyssna på, inte försöka skrämma, sitt folk. Sverige kommer fortsätta stötta Belarus folk”, skriver Ann Linde. 

https://twitter.com/AnnLinde/status/1295010626385989632

Svenska ambassadören: ”Nu eller aldrig”

Tidigare under söndagen samlades vad som uppgavs vara presidentanhängare från hela landet i Minsk. 

I publiken viftade många med flaggor och skanderade hejarop åt den auktoritäre presidenten – men uppgifter under söndagen pekade på att det är statligt anställda personer som tvingats till huvudstaden för att visa stöd. 

– Regionerna har fått beställningar på hur mycket folk de ska leverera, sa Christina Johannesson, Sveriges ambassadör i Belarus huvudstad Minsk, till Sveriges radio

Christina Johannesson har själv varit ute på gatorna bland folket.

– Det är kulmen på en veckas protester. Det var folkhav, lite av en folkfest, och polisen ingrep inte. Det var rödvita flaggor överallt och folk var där med sina familjer. Det är en historisk dag, säger hon till Expressen TV.

Hon förklarar att läget är svårbedömt men att det ”står och väger”.

– Jag vill inte spekulera om Ryssland på ett eller annat sätt kommer ge sig in i den här situationen nu. Men nu är det viktigt för de som protesterar att de får en väg framåt, konkreta steg.

Inte minst måndagens planerade generalstrejk är ett tecken på att protesterna kommer att fortsätta i oförminskad styrka.

– Rent generellt om man tittar på engagemanget nu och det som varit hela veckan så kommer inte detta försvinna. Personer jag talar med säger att det är nu eller aldrig, säger Christina Johannesson till Expressen TV.

Anhängare kallar auktoritäre ledaren för ”Pappa”

Lukasjenka, 65, jobbade tidigare som farmarchef i Sovjetunionen och har haft ett järngrepp om makten i 26 år. 

Anhängarna kallar honom för ”Batka”, pappa, och menar att landet har lyckats undvika krig och hunger under hans styre, rapporterar nyhetsbyrån AP

– Tack till er, invånare i Minsk, för att ni stått ut med mig i ett kvarts sekel – en person som kom till er från provinserna, sa presidenten enligt ryska BBC. 

Enligt Lukasjenka har nu Natostyrkor, med pansarfordon och flygplan, samlats 15 minuter från landets gränser, rapporterar Sky

Nato har dementerat at det sker en samling nära gränsen. 

– Natos multinationella närvaro i östra delen av alliansen är inte ett hot mot något land, säger talespersonen Oana Lungescu i ett uttalande, rapporterar nyhetsbyrån Reuters

7 000 personer gripna i protesterna

Sedan valet för en vecka sedan har cirka 7 000 personer gripits och minst två dödats under de landsomfattande protesterna och bilder på misshandlade människor tycks visa ett kraftigt övervåld från polisens sida, rapporterar AP.  

– Jag kommer ihåg 90-talet, människor stod här med sina kastruller och kannor och frågade om att få äta, jag såg alltihop och jag lovade att hjälpa er, sa han enligt ryska BBC 

Rysslands president Putin har i ett telefonsamtal med Belarus president sagt att de är beredda att stötta rapporterar Reuters. 

Relationen mellan Ryssland och Belarus har varit frostig och den blev inte bättre när Belarus för några veckor sedan grep 33 ryska medborgare som påstås vara legosoldater och misstänks för terrorbrott.  

Demonstranterna kommer inte att backa

Demonstranterna visar inga planer på att backa. Söndagens enorma protest initierades av Svjatlana Tsichanouskajas, presidentens rival i valet.

”Statliga arbetare blir kaotiskt transporterade till huvudstaden från hela landet, enligt många rapporter. Det finns ett specifikt tåg och dussintals bussar. Många personer försöker vägra,” twittrar journalisten Hanna Liubakova som jobbat bland annat för The Independent.

https://twitter.com/HannaLiubakova/status/1294889717528502273https://twitter.com/olliecarroll/status/1294882228237938689

Enligt den centrala valkommissionen vann Aljaksandr Lukasjenka, som suttit vid makten sedan 1994, med 80,1 procent av rösterna och huvudoppositionskandidaten Svjatlana Tsichanouskajas fick 10,12 procent uppger BBC. 

Ett resultat som anses vara riggat. 

Belarus president har vänt sig till Putin efter de stora protesterna
Belarus president uttalar sig kring protesterna

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.