Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Uppgifter: Snuset stannar i Sverige

Sedan Sverige blev medlem i EU för nästan 20 år sedan har man fått undantag för snusförsäljningen.Foto: Samuel Unéus

Sverige verkar få ha kvar makten över snuset.

Enligt Dagens Nyheter väntas EU-ländernas hälsoministrar fatta beslutet nu på fredag.

Frågan om snuset har varit uppe för diskussion i EU-kommissionen. Sedan Sverige blev medlem i EU för nästan 20 år sedan har man fått undantag för snusförsäljningen. I andra länder är det förbjudet.

EU-kommissionen har velat bestämma vilka smaktillsatser som ska få användas. Men under förhandlingar har det faktum att snus inte får säljas utanför Sverige gjort att regeringen fått stöd för att själva få bestämma.

– Snuset ser ut att kunna bli undantaget från smakregleringen, säger en EU-källa till DN.

Kritiken mot snuset har handlat om smaksättningen med exempelvis vanilj och mint som anses kunna locka unga att börja.

Ett krav som svenska regeringens förhandlare har drivit är frågan om varningsmärken på förpackningar - och där har man inte fått gehör. Enligt DN är nuvarande förslaget att 70 procent av paketen ska bestå av varningar, medan Sverige ville ha 50 procent.

Regeringen har tidigare jobbat för att snus ska få säljas även i andra länder men gett upp.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.