Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Trump: Har en ljudupptagning av mordet på Jamal Khashoggi

Jamal Khashoggi mördades vid ett besök på Saudiarabiens ambassad.Foto: Privat
Donald Trump kallar CIA:s slutsats förhastad.Foto: JACQUELYN MARTIN / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: PATSY LYNCH / POLARIS/IBL POLARIS
Foto: ALI HAIDER / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Donald Trump uppger att han har tillgång till en ljudupptagning från tillfället när journalisten Jamal Khashoggis mördades, men ”ser inga skäl” att lyssna inspelningen.

– Det är en fruktansvärd inspelning. Jag behöver inte höra det för att veta vad som händer, säger den amerikanske presidenten i en intervju med Fox News Sunday.

Tidigare under söndagen kom andra nya uppgifter kring mordet.

Bland annat rapporterar Vox att Khashoggis styckade kropp kan ha burits ut genom Istanbuls flygplats och sedan flugits till Saudiarabien.

Det var i en intervju under söndagen som Donald Trump berättade att han har tillgång till en ljudupptagning av mordet på den saudiske journalisten Jamal Khashoggi.

Enligt Trump ska inspelningen vara ”mycket våldsam och fruktansvärd”, men att han inte ser någon anledning att själv ta del av ljudupptagningen.

Tidigare under söndagen kom uppgifter om hur delar av Khashoggis kropp ska ha smugglats ut ur Turkiet. Det är Turkiets försvarsminister Hulusi Akar som påstår att mordpatrullen som skickades  att mörda Jamal Khashoggi kan ha burit hans styckade kroppsdelar genom Istanbuls flygplats, skriver Vox.

De 18 saudiska männen kunde smuggla med sig journalistens kroppsdelar till Saudiarabien eftersom diplomater inte behöver genomgå samma säkerhetskontroll, ska försvarsminister ha sagt när han talade på lördagen vid en internationell säkerhetskonferens.

CIA har pekat ut den saudiska kronprinsen Mohammed bin Salman som den som beställde mordet på Jamal Khashoggi, enligt uppgifter till Washington Post. 

Donald Trump: CIA drar förhastade slutsatser

Donald Trump lovade att sätta sig in i uppgifterna och senare kom ett utlåtande: Underrättelsetjänstens bedömning är ”mycket förhastad”, säger presidenten enligt Reuters. 

Mordet på Jamal Khashoggi – det här har hänt

2 oktober: Jamal Khashoggi går in på det

saudiska konsulatet i Istanbul,

Turkiet för att skaffa dokument

för att kunna gifta sig. Han

kommer inte ut igen.

3 oktober: Khashoggi rapporteras

försvunnen. Saudiarabien

säger att han lämnat konsulatet.

Turkiet säger att han tros finnas

kvar.

7 oktober: Turkiet säger att en dödspatrull

skickades från Saudiarabien,

som förnekar inblandning.

15 oktober: Turkiet söker igenom konsulatet.

Dagens efter kommer

utredarna fram till att

Khashoggis kropp styckats.

18 oktober: En ur dödspatrullen, som

setts på bild med saudis

kronprins, dör under märkliga

omständigheter.

19 oktober: Saudiarabien säger att

Khashoggi dött efter ett

slagsmål inne på konsulatet.

Dagen efter ändrar de sig, senare

meddelas att han ströps till döds,

styckades och rullades in i en matta.

15 november: En saudisk åklagare yrkar på

att fem av de misstänkta

ska dömas till döden. 

16 november: CIA pekar ut saudiske kronprinsen

Mohammed bin

Salman att ha beordrat mordet

på journalisten.

Trump medgav samtidigt att det var ett ”möjligt scenario” och att han ska ta del av hela rapporten på tisdag. På frågan om hur Vita huset skulle agera om kronprinsen var skyldig svarade presidenten under gårdagen:

– Vi tittar på det. Men vi har också en mycket bra allierad i Saudiarabien. De ger oss många jobb och mycket ekonomisk utveckling, de har varit en spektakulär allierad i det avseendet.

Saudiarabien har nekat till att kronprinsen skulle vara inblandad. Elva personer av de 18 gripna i mordpatrullen har åtalats av saudisk åklagare, som yrkar på dödsstraff för fem av männen.

Saudiarabien har ändrat sin version om hur Khashoggi dog

Landet har flera gånger ändrat sin version om hur mordet på journalisten gick till. Först förnekade de kännedom om Khashoggis försvinnande, men några veckor senare erkände Saudiarabien att mordet hade skett. 

Det senaste beskedet från åklagarna i torsdags var att han dog av en dödlig dos lugnande medel i ett kidnappningsförsök som gick snett. Den så kallade mordpatrullen ska ha fått i uppdrag att föra dissidenten tillbaka till Saudiarabien.

Jamal Khashoggi dödades vid ett besök på Saudiarabiens ambassad i Istanbul den 2 oktober, där han befann sig för att ordna dokument som skulle möjliggöra äktenskapet med sin fästmö. Journalisten hade levt i exil i USA det senaste året efter att ha skrivit regimkritiska texter och var verksam som krönikör på Washington Post.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.