Uppgifter: Skytten hade kontakt med känd extremist

Norska säkerhetspolisen: "Extrem islamistisk terrorhandling"
Småbarnspappan Zaniar Matapour, 42, misstänks för terrorbrott efter skjutningen vid en gaybar.
Foto: Läsarbild till Dagbladet
Enligt uppgifter till VG hade Zaniar Matapour kontakt med extremisten Arfan Bhatti.
Foto: Tv2.no
Människor samlas vid avspärrningarna utanför gaybaren London Pub på lördagen.
Foto: TERJE PEDERSEN / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Den terrormisstänkte Zaniar Matapour ska ha haft samröre med den norska extremisten Arfan Bhatti, enligt uppgifter till VG

Mataour stoppades i samband med en demonstration mot en koranbränning i våras. 

– Bhatti blev stoppad i samma demonstration, säger försvarsadvokat John Christian Elden i ett sms till tidningen. 

Direktrapport: Skjutning i Oslo

Zaniar Matapour misstänks för skottlossningen vid en gaybar i centrala Oslo under natten mot lördag, där två miste livet och 21 skadades. Han ska ha varit känd för norska Säpo sedan 2015 – och de bedömer dådet som en ”extrem islamistisk terrorhandling”. 

Nu framkommer uppgifter om att han under en längre tid ska ha varit i kontakt med den kända islamisten Arfan Bhatti, 44, enligt uppgifter till VG. 

Stoppades av polis vid koranbränning

Den misstänkta småbarnspappan ska ha anmälts och stoppats av polis i samband med en SIAN-demonstration i Oslo i april. SIAN, Stoppa Islamiseringen av Norge, är en anti-islamgrupp som grundades 2008, som bland annat bränner Koranen.

– Han deltog i en demonstration mot att SIAN bränt Koranen på offentlig gata, skriver försvarsadvokat John Christian Elden i ett sms till VG. 

Han satt vid tillfället i en bil tillsammans med Arfan Bhatti, enligt VG. Bhatti, 44, har blivit dömd för bland annat våld, och har varit en ledarfigur i en islamistisk gruppering.

– Jag vet inte vem han var tillsammans med, vi har ännu inte mottagit några dokument från då Bhatti blev stoppad i samma demonstration, skriver Elden. 

Kallades till polissamtal

Efter händelsen ska Matapour ha kallats in till ett samtal med polisen. 

Hans försvarsadvokat Elden har även under flera år representerat Bhatti. Norska Säpo, PST, ska enligt VG ha vetat om att de två männen var i kontakt redan 2015, skriver VG. 

– Jag känner inte till det, men har inte hört om någon olovlig kontakt mellan dem vid någon tidspunkt, eller att Bhatti ska ha brutit lagen under dessa perioder, skriver Elden. 

Här fångas misstänkta skytten av civila

Skott hörs när folkmassan griper in.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.