Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Flera döda i skottlossning vid julmarknad i Frankrike

Poliser vid platsen för skjutningen i Strasbourg i Frankrike.Foto: Reuters
En 29-årig man misstänks för dådet. Hans bostad har under dagen sökts igenom av polis.Foto: PATRICK SEEGER / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Foto: PATRICK SEEGER / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Poliser på plats efter masskjutningen.Foto: JEAN-MARC LOOS / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Foto: JEAN-MARC LOOS / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: YE PINGFAN / XINHUA/AVALON.RED B950
Foto: PATRICK SEEGER / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Foto: JEAN-FRANCOIS BADIAS / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: PATRICK SEEGER / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
1 / 11

Den utpekade gärningsmannen Cherif Chekatt, 29, är fortfarande på fri fot efter att ha skjutit ihjäl tre personer vid en julmarknad i franska Strasbourg.

Skjutningen utreds som misstänkt terror och den misstänkte är känd från ”radikala islamistiska miljöer”, skriver BFM TV.

29-åringen ska ha flytt i taxi och polisen befarar nu att han har tagit sig över tyska gränsen, enligt Sky News.

”Sverige står med Frankrike”, skriver Stefan Löfven på Twitter och fördömer attacken.

Skottlossningen inträffade vid 20-tiden på tisdagskvällen på torget Place Kleber, som ligger vid Rue des Grandes-Arcades, den största shoppinggatan i staden.

Den misstänkte pekas ut som 29-årige Cherif Chekatt. Minst tre personer dödades vid julmarknaden i området.

Ytterligare tretton personer har skadats och för åtta av dessa är tillståndet allvarligt, enligt Sky News.

350 poliser har jagat den misstänkte skytten under natten. Fem personer har gripits i samband med terrorutredningen men 29-åringen är fortfarande på fri fot.

Frankrikes gränskontroller har skärpts efter händelsen och säkerheten kring alla julmarknader kommer att förstärkas, säger inrikesministern Christophe Castaner, rapporterar BBC. 

De befarar att mannen kan ha tagit sig över gränsen till Tyskland. Enligt tysk polis var 29-åringen känd av polis sedan tidigare eftersom att han avvisades från Tyskland förra året, skriver Sky News.

Cherif Chekatt pekas ut för dådet i Strasbourg

Ett av dödsoffren har identifierats som den thailändske turisten Anupong Suebsamarn, 45. Han hade anlänt till staden dagen innan skjutningen och planerade att resa vidare till Paris, uppger Thailands ambassad i Paris.

Enligt L'Alcace ska minst två personer ha träffats på shoppinggatan. 29-åringen ska sedan ha begett sig en bit bort och avfyrat ytterligare skott innan han sprang från platsen.

Han ska ha varit skottskadad när han flydde platsen i taxi, skriver BFM TV. Detta ska taxichauffören ha uppgett för polis.

Enligt nyhetskanalen ådrog gärningsmannen sig skadorna när han blev skjuten av medlemmar ur Opération Sentinelle, en militärinsats som är satt till att skydda Frankrike mot terrorattacker. 

Stefan Löfven skriver på Twitter att han fördömer attacken och skickar tankar till drabbade och anhöriga.

”Sverige står med Frankrike”, skriver han.

https://twitter.com/SwedishPM/status/1072788816992354304

Donald Trump skriver ”ytterligare en hemsk terrorattack” och menar att även USA måste stärka sin gränskontroll.

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1072832023927185408

Vittnet såg hur gästerna sköts utanför restaurangen

En person som den franska nyhetskanalen BFM pratat med berättar hur han blev vittne till hur en av restaurangens gäster sköts utanför restaurangen. Offrets fru ska ha varit på toaletten när det inträffade. 

– De försökte stoppa blödningen med servetter men det gick inte, säger mannen.

En 32-årig man som tidningen Le Figaro pratat med berättar att han var och åt med sina kolleger på en restaurang i området när skottlossningen startade. 

– De sa åt oss att stanna inne, samlas längst bak i restaurangen och släcka alla lampor, säger mannen till tidningen.

Poliser vaktar en gata i Strasbourg.Foto: AP

Misstänkte mannen känd från islamistiska miljöer

Den misstänkte skytten har identifierats som en 29-årig man född i Strasbourg. Hans bostad i distriktet Neudorf i Strasbourg ska tidigare under tisdagen ha genomsökts av polisen. AFP uppger att mannen var misstänkt för mord och skulle ha gripits i tisdags morse. Enligt BBC hittades granater under genomsökandet av mannens lägenhet.

En källa uppger för L'Alcase att den misstänkte gärningsmannen har klassats som ett så kallat ”S-kort”. Det innebär att han klassas som ett allvarligt hot mot den nationella säkerheten. BFM TV uppger även att den misstänkte är känd från ”radikala islamistiska miljöer”.

I området hölls en känd julmarknad och besökarna flydde i panik under skottlossningen.

Strasbourg är en stad i östra Frankrike och säte för Europaparlamentet, Europarådet, Europadomstolen och Eurokåren. EU-parlamentet stängdes som en försiktighetsåtgärd när uppgifterna om skjutningen blev kända.

Fredrick Federley nära händelsen

Flera svenska politiker skriver på Twitter att de befinner sig i staden.

Fredrick Federley, centerpartistisk ledamot i Europaparlamentet, befinner sig i Strasbourg och hamnade alldeles i närheten av dramatiken.

Federley hade varit på sitt hotell och bytt om inför kvällens julmiddag när han gick ut för att fotografera julbelysningen i centrala Strasbourg, som kallas Europas julhuvudstad.

– När jag börjar gå mot restaurangen knuffas jag åt sidan av en polis. Jag förstår inte varför hon är så brysk. Sen kommer det civila polisbilar med blåljus på som dundrar rätt in på gågatan och vidare mot varuhuset Lafayette.

Parlamentsbyggnaden har stängts med anledning av händelsen, berättar Federley.

Inga uppgifter om skadade svenskar

Det finns inga uppgifter om skadade svenskar.

– Vi har inga uppgifter i nuläget om att det skulle vara några skadade eller omkomna svenskar, säger Erika Dahlberg vid UD:s pressjour.

UD uppmanar svenskar på plats att följa lokala myndigheters råd i samband med händelsen och att hålla sig uppdaterade om händelseutvecklingen. 

– Vi har kontakt med vår ambassad i Paris och konsulatet i Strausbourg som hämtar in mer information om händelsen, säger Erika Dahlberg.

Fredrick Federley: ”Först kontaktar man familjen”

Även moderata EU-parlamentarikern Gunnar Hökmark befinner sig i staden och skriver på Twitter att polisen slagit en ring runt stadens centrala delar. MP:s parlamentariker Jakop Dalunde twittrar att parlamentet har låsts och att människorna där inte får gå ut.

Vad skottlossningen har för exakt grund är ännu oklart, och få uppgifter är bekräftade från offentliga källor. Men Fredrick Federley drar kopplingar till hur han reagerat vid tidigare tillfällen då en stad drabbas av stora polisinsatser, då han var på plats i både Stockholm och Bryssel i samband med terrorattentaten i de städerna.

– Tyvärr får man en rutin efter ett tag. Det första man gör är att man kontaktar familjen och berättar att allt är okej. Det är oftast långt innan de ens har fått reda på något. Sedan berättar man på Facebook och Twitter och kontaktar medarbetarna för att se att de är okej, säger han.

 

Vet du mer? Är du på plats?

Tipsa oss på 71717

Har du tagit en bra bild eller video MMS:a den till nummer 71717.

 

Vill du skicka ett nyhetstips till Expressens redaktion via din mobiltelefon?

SMS:a till nummer 71717.

 

Har du ett nyhetstips, bilder eller video som du vill mejla?

Skicka till 71717@expressen.se