Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Uppgifter: Shekarabi pekas ut som Johanssons efterträdare

Ylva Johansson och Stefan Löfven.Foto: MAJA SUSLIN/TT / TT NYHETSBYRÅN
Ardalan Shekarabi.Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Statsminister Stefan Löfven kan ge civilminister Ardalan Shekarabi, 40, en rejäl befordran och göra honom till arbetsmarknadsminister, enligt Dagens industri som hänvisar till flera källor.

Han skulle därmed axla avgående Ylva Johanssons ministerportfölj. 

Ylva Johansson lämnar ansvaret för svensk arbetsmarknad för Bryssel för att bli Sveriges EU-kommissionär den 1 november.  

Ylva Johansson var trött på ministerjobbet

Presskonferensens tårar till trots var Ylva Johansson ”rejält trött på uppdraget”, erfar Di. 

Och nu ska hennes efterträdare som arbetsmarknadsminister utses. 

Flera av varandra oberoende källor nära regeringen pekar för Di ut Ardalan Shekarabi som den troligaste kandidaten. 

Enligt tidningen ska Shekarabi själv vara positiv till att axla uppdraget och vara mogen för ett större ansvar. 

Expressen har tidigare frågat kända S-debattörer som Widar Andersson, Jonna Sima och Daniel Suhonen, vem de tror får uppdraget som arbetsmarknadsminister. Tidigare statssekreteraren Irene Wennemo och TCO-ordföranden Eva Nordmark var då favorittippade. 

S-debattörerna om favoritkandidaterna till ministerposten

– Hon är kompetent, kan arbetsmarknadspolitik och har brett förtroende bland parterna, sa Suhonen, chef för tankesmedjan Katalys, om Irene Wennemo. 

– Jag tycker de borde plocka tillbaka Ylva Johanssons tidigare statssekreterare Irene Wennemo som nyligen utsetts till generaldirektör på Medlingsinstitutet. En synnerligen kompetent person på området, sa Jonna Sima, ledarskribent på Aftonbladet.  

– Om TCO-ordföranden Eva Nordmark vill in i politiken igen är hon ett starkt namn. Norrbottning, erfaren, kvinna, klok, facklig. Möbleras det i stället om i regeringen så kanske nuvarande näringsminister Ibrahim Baylan är en bra kandidat. Han vill nog in i hetluften igen och han har kapacitet, sa Widar Andersson, chefredaktör på Folkbladet i Norrköping. 

– Jag tror Eva Nordmark ligger bra till, om hon vill. Hon är respekterad över blocken och kan värna löntagarnas intressen inom ramen för Januariavtalet. Om det inte blir Eva ser jag gärna (LO:s förste vice ordförande) Therese Guovelin eller (Kommunals ordförande) Tobias Baudin, sa Payam Moula, chefredaktör för S-tidskriften Tiden. 

Civilminister Ardalan Shekarabi besökte Expressen i Almedalen.

Jonna Sima var den enda som även nämnde Ardalan Shekarabi som en trolig kandidat: 

– Annars tror jag Ardalan Shekarabi kan ligga bra till. Han är smart och stridbar, det behövs i förhandlingarna med C och L som vill urholka arbetsrätten och löntagarnas villkor, sa Sima. 

Shekarabis utmaningar om han får jobbet

Och det är ett tungt ansvar som väntar Ardalan Shekarabi om han får ministerposten. Han får då huvudansvaret för den stora organisationsförändringen inom Arbetsförmedlingen, där myndigheten släpper ansvaret för jobbförmedling till fristående leverantörer och stramar åt verksamheten till att kartlägga arbetssökande och sköta upphandlingar, som ska vara avklarad till 2021. 

Han får även ansvaret för satsningarna på etableringsjobb åt nyanlända och långtidsarbetslösa med lägre lön, enligt 73-punktsöverenskommelsen mellan den rödgröna regeringen och samarbetspartierna C och L. 

Så sent som den 3 oktober utsågs Ardalan Shekarabi till civilminister i regeringen Löfven och fick förnyat förtroende på posten under regeringsbildningen i januari. 

Shekarabi gick med i Socialdemokraternas ungdomsförbund, SSU, som 15-åring 1993 och är utbildad jurist. 

Uppdatera dig på dagens stora inrikesnyheter.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.