Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Uppgifter: S vill köra över MP i asylfrågan

Rikard Larsson (S), vice ordförande i socialförsäkringsutskottet.Foto: STINA STJERNKVIST/TT / TT NYHETSBYRÅN
Statsminister Stefan Löfven (S).Foto: FREDRIK WENNERLUND / STELLA PICTURES
Miljöminister Isabella Lövin (MP).Foto: FREDRIK WENNERLUND / STELLA PICTURES

Förhandlingarna om ett ”volymmål” för invandringen har splittrat regeringen.

Nu är Socialdemokraterna på väg att ta fram en ny plan för hur Miljöpartiet ska kringgås och en ny överenskommelse med Moderaterna nås, uppger källor för SvD.

– Man ska inte sticka under stol med att de två regeringspartierna inte tycker likadant, säger Rikard Larsson (S), till tidningen.

Förhandlingarna i migrationskommittén brakade samman i början av sommaren, trots att Socialdemokraterna öppnade upp för att gå bakom ryggen på regeringskollegan Miljöpartiet och diskutera det så kallade volymmålet med de borgerliga partierna.

Om inte en ny överenskommelse nås kommer den strängare tillfälliga asyllagstiftningen från flyktingkrisen 2015 att upphöra nästa sommar – och den tidigare lagen att återinföras. 

Något som Socialdemokraterna inte ser som ett alternativ, enligt SvD.

 ”Riksdagen som stiftar lagar”

I stället planerar partiet att gå runt Miljöpartiet och komma överens med Moderaterna i riksdagens socialförsäkringsutskott, uppger källor för tidningen.

Rikard Larsson (S), vice ordförande i socialförsäkringsutskottet, dementerar inte uppgifterna.

– Man ska inte sticka under stol med att de två regeringspartierna inte tycker likadant. Det är naturligtvis ett bekymmer. Men i slutändan är det riksdagen som stiftar lagar, säger han till SvD.

Expressen kunde i slutet av juni, innan förhandlingarna i migrationskommittén föll samman, berätta att Socialdemokraterna skulle komma med besked till Allianspartierna om hur de skulle kunna runda Miljöpartiet i riksdagen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.