M:s besked: ”Vi tänker inte inleda några förhandlingar”

Vänsterpartiet vill gå vidare med en misstroendeförklaring mot arbetsmarknadsminister Eva Nordmark. Expressens Viktor Barth-Kron förklarar.
Enligt uppgifter till Expressen har S redan en krisplan mer eller mindre färdigutformad
Foto: OLLE SPORRONG
I går fick Vänsterpartiet stöd i sin misstroendeförklaring mot arbetsmarknadsminister Eva Nordmark.
Foto: FREDRIK WENNERLUND / FREDRIK WENNERLUND
Moderaternas partiledare Ulf Kristersson.
Foto: CHRISTINE OLSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Moderaterna kommer inte att förhandla med regeringen angående reformen av Arbetsförmedlingen.

Partiet avfärdar uppgifter till Expressen om att Socialdemokraterna planerar att ge efter för deras krav på förändring, för att för att undvika en regeringskris.

– Det pågår inga förhandlingar mellan Moderaterna och regeringen, och vi tänker inte inleda några förhandlingar heller, säger Tobias Billström, gruppledare för M.

Ulf Kristersson skriver själv på Facebook:

”Moderaterna kommer under alla omständigheter inte delta i några separata förhandlingar med regeringen och januaripartierna.”

Under fredagsmorgonen nåddes Expressen av uppgifter om att Socialdemokraterna har jobbat fram en krisplan som ska rädda regeringen från att falla. 

S är under enorm press efter att Vänsterpartiet i går fått stöd i sin misstroendeförklaring mot arbetsmarknadsminister Eva Nordmark av M, KD och SD.

S planerar att ställa sig bakom M:s krav på att slopa den omdiskuterade lagen om valfrihet (LOV) i reformeringen av Arbetsförmedlingen – Centerpartiets paradförslag i januariavtalet – i en förhandling före tisdag.

I och med detta så blir Moderaterna automatiskt en del av de partier som utformar januariavtalet och försvagas i sin roll som ledare för oppositionen gentemot SD, resonerar S-strategerna enligt uppgifter till Expressen.

M: Januaripartierna får förhandla för sig

Att detta ska ligga i en politisk pipeline avfärdas dock av Moderaternas gruppledare i riksdagen, Tobias Billström. 

Inga förhandlingar mellan Socialdemokraterna och Moderaterna varken har eller ska inledas – några kontaktförsök från S har inte gjorts säger han.

Partiledaren Ulf Kristersson avfärdar det också och skriver i ett inlägg på Facebook:

”Moderaterna kommer under alla omständigheter inte delta i några separata förhandlingar med regeringen och januaripartierna.”

– Vi avvaktar nu att Januaripartierna förhandlar sitt avtal mellan sig, säger Tobias Billström.

– De vet precis vilka krav som är ställda och som det finns majoritet för i riksdagen, det kan det inte råda någon som helst tveksamhet kring. Sedan får vi ta del av, och värdera det resultatet när de är klara med sin interna förhandling. 

– Vi har presenterat två tydliga krav från Moderaterna och Kristdemokraternas sida: att reformen inte ska bygga på lagen om valfrihet – LOV – samt att det ska finnas en realistisk och hållbar plan för genomförandet av den här reformen.

I ett ytterligare inlägg på Facebook skriver Ulf Kristersson att han på fredagen suttit i samtal med V-ledaren, Jonas Sjöstedt.

Jag har även idag pratat med Jonas Sjöstedt om våra partiers två gemensamma krav, och om vägen fram mot tisdagens beslut om misstroendefrågan ska väckas eller inte.

Och den gemensamma ståndpunkt som M, Kd och V igår redovisade är inte något förhandlingsbud till regeringen. Utan ett konstaterande av den kritik som en riksdagsmajoritet har och som regeringen måste förhålla sig till,” skriver han.

ARBETSFÖRMEDLINGEN – DETTA HAR HÄNT:

• I regeringsförhandlingarna mellan S, C, L och MP, som resulterade i januariavtalet, fick Centern igenom en omfattande reformering av Arbetsförmedlingen.

• Myndighetens hela förmedlingsverksamhet ska enligt uppgörelsen tas över av privata aktörer.

• Parallellt med reformprocessen som dragits i gång har myndigheten fattat beslut om att lägga ned 130 kontor runtom i landet, delvis till följd av besparingar i M- och KD-budgeten som trädde i kraft 1 januari 2019. Regeringen och dess stödpartier har dock inte skjutit till medel för att väga upp besparingen i sina budgetar.

• I mitten av oktober kunde Expressen avslöja stora problem med reformeringen. Flera grundläggande frågor om hur reformen ska genomföras saknade svar, bland annat vilken roll kommunerna ska ha.

• Flera tunga ekonomer och opinionsbildare till både höger och vänster har sedan Expressens artikel riktat hård kritik mot reformen.

• Även M, KD och SD dömer nu ut reformen, trots att även de gick till val på att privatisera myndighetens verksamhet.

• Januaripartierna saknar majoritet och kan därför stoppas av resten av riksdagen.

S: ”Öppna för samtal om LOV”

Socialdemokraternas partisekreterare Lena Rådström Baastad säger i Expressen TV på fredagsmorgonen att regeringen är öppen för samtal om LOV.

– Här har regeringen öppnat för att kunna föra samtal och de kommer ju också återkomma med besked om det under de här närmaste dagarna.

– Det är ingen hemlighet att vi hade varken gjort det här i den här takten eller i den här modellen om det varit Socialdemokraterna själva som styrde, säger Lena Rådström Baastad.

Enligt uppgift till Expressen hoppas S att förhandlingar om LOV i sin tur ska öppna upp för att kunna omförhandla andra delar av 73-punktsprogrammet, det så kallade januariavtalet, med V som påtryckare.

C och L vill föra samtal med M och KD

Centerpartiets tillförordnade partiledare Anders W Jonsson, som vikarierar för föräldralediga Annie Lööf, sade sig i går vara öppen för att diskutera LOV.

– Den frågan får vi väl sätta oss ner och titta på. Orsaken till att LOV är viktigt för oss är att det är de arbetslösa som ska bestämma vem som ska hjälpa dem, säger han till TT.

I en kommentar till TT på fredagen säger Anders W Jonsson vidare att han tycker att det är bra att sex av åtta partier i riksdagens vill reformera AF. Han räknar bort V och SD, men anser att det är dags att förhandla med M och KD.

– Moderaterna och Kristdemokraterna har framfört två konkreta synpunkter på hur de tycker att reformen ska genomföras. Vi är beredda att diskutera dessa punkter med dem. Vi vill därför att regeringen tar initiativ till diskussioner med M och KD. Att förhandla med Vänsterpartiet är däremot uteslutet, säger Anders W Jonsson till TT.

Även Liberalernas partiledare, Nyamko Sabuni, välkomnar en diskussion med M och KD.

– Jag är fortfarande hoppfull om att M och KD kommer att ta sitt ansvar och att vi kommer att kunna resonera oss fram till hur vi ska hantera den här reformen på bästa sätt, säger Nyamko Sabuni i SVT:s ”Aktuellt”. 

Hon fortsätter:

– Om Moderaterna säger att de ska finnas vuxna i rummet, så menar jag att det är tid att visa att de faktiskt är de vuxna i rummet, så att vi kan börja diskutera.

”Demokratiskt haveri”

Lena Rådström Baastad kallar misstroendeförklaringen mot partikollegan Eva Nordmark för ”demokratiskt haveri”.

– Det finns ju naturligtvis en långtgående dröm från det högerkonservativa blocket att Stefan Löfven inte ska sitta kvar som statsminister, säger hon till Expressen TV och fortsätter:

– Om det högerkonservativa blocket och Vänsterpartiet skulle göra gemensam sak då måste man ställa sig frågan: är det rimligt att en regering inte ska kunna ges förutsättningar för att ta ansvar, att få möjlighet att genomföra sin politik? Men där är vi inte i dagsläget.

Lena Rådström Baastad påpekar att trots att Vänsterpartiet och högerblocket enats om att vilja fälla en minister så står de långt ifrån varandra rent politiskt.

– Det man mest ägnar sig åt nu är mest politiskt spel, och det tycker jag faktiskt är ett demokratiskt haveri.

Stefan Löfven: ”Huvudlöst”

Även statsminister Stefan Löfven kritiserar Vänsterpartiet för misstroendeförklaringen.

– Det är fruktansvärt, huvudlöst, säger han till TT.

S-ledaren säger till TT att partiet inte gjort några försök att kontakta V, men att man fokuserar på att diskutera M och KD:s bud om LOV.

Stefan Löfven är samtidigt optimistisk till att kunna undanröja hotet mot Eva Nordmark, för att sedan kunna genomföra en reformering av Arbetsförmedlingen med gott resultat.

– Vi ska göra rätt, inte snabbt, säger Stefan Löfven till TT.


KRAVEN PÅ LÖFVEN – FÖR ATT INTE AVSÄTTA MINISTERN

Moderaterna och Kristdemokraterna: Reformeringen av Arbetsförmedlingen ska inte vila på lagen om valfrihet, LOV. Dessutom bör reformeringen ske gradvis, med utgångspunkten att en gedigen kontrollfunktion måste finnas på plats innan implementering. 


Vänsterpartiet: Tre punkter: Att Arbetsförmedlingen i sig har tillräckligt mycket medel att kunna bedriva sin verksamhet och behålla nyckelpersonal. Det andra är att man måste kunna berätta hur man ska kunna fungera i hela landet. Det tredje är att stoppa privatiseringen som inte har stöd i riksdagen. 

Hela intervjun med Lena Rådström Baastad: ”Tufft läge”

Socialdemokraternas partisekreterare gästade Expressen TV på fredagsmorgonen.

Sjöstedt: ”Jag tycker Socialdemokraterna ska tagga ner”

Vänsterledarens kritik mot S och Arbetsförmedlingen – hör Jonas Sjöstedt i Expressen TV.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.