Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Uppgifter: S bad ”viktiga kurder” ringa Kakabaveh

Följ senaste nytt i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger
Politiska vilden Amineh Kakabaveh lämnar Sveriges radio på tisdagsmorgonen. Hon sitter på det 175:e riksdagsmandatet som kan fälla – eller rädda – justitieminister Morgan Johansson.
Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN
Justitieminister Morgan Johansson (S).
Foto: Paul Wennerholm/TT / TT NYHETSBYRÅN

Socialdemokraterna har tagit kontakt med kurdiska företrädare i norra Syrien, för att få dem att uppmana den politiska vilden Amineh Kakabaveh att inte fälla den svenska regeringen.

Det uppger en centralt placerad regeringskälla för Expressen.

Kakabaveh själv beskriver hur en lång rad personer försökt kontakta henne under det senaste dygnet. 

– Jag har absolut inte pratat med dem. Och även om jag hade gjort det är jag inte en människa som låter mig påverkas, säger hon. 

Den politiska vilden Amineh Kakabaveh valde att lägga ned sin röst i misstroendeomröstningen om justitieminister Morgan Johansson. 

Därmed räddade hon Johansson från av att avsättas, och såg även till att undanröja risken för en regeringskris. 

Under helgen har intensiva samtal förts mellan Socialdemokraterna och Amineh Kakabaveh. Det skedde bland annat på det socialdemokratiska partihögkvarteret på Sveavägen 68 under måndagseftermiddagen. Och S partisekreterare Tobias Baudin pratade med Kakabaveh så sent som på tisdagsmorgonen, bara timmar före omröstningen. 

Kontaktad av kurdiska politiker

Men Socialdemokraterna har inför misstroendeomröstningen också tagit kontakt med inflytelserika kurdiska företrädare i norra Syrien för att få dem att i sin tur uppmana Amineh Kakabaveh att inte utlösa en regeringskris.

Det uppger en centralt placerad regeringskälla för Expressen. 

– Hon har inte stöd bland kurder för det hon håller på med. Vi har tvärtom fått många viktiga kurder att ringa henne. De vet att det inte vore bra för deras sak om den här regeringen faller, säger källan. 

Det ska bland annat handla om en kvinnlig kurdisk politiker från norra Syrien. 

Källan utgår från att ett samtal också ägt rum mellan Kakabaveh och den kurdiska företrädaren. 

Kakabaveh: ”Ingen påverkar mig”

Amineh Kakabaveh själv beskriver för Expressen hur hon bara det senaste dygnet kontaktats av en lång rad företrädare som försökt nå henne, men att hon inte svarat. Bland annat av just den kurdiska politikern som Expressens källa namngett. 

– Hon ringde mig i går natt men jag har inte svarat, säger hon.

Sedan säger hon att hon inte vet om det verkligen var den kurdiska politikern som ringt, och visar upp telefonen där displayen visar en lång rad missade samtal från icke namngivna nummer. Även en lång rad med sms visar hon upp. 

– Det är många som sökt mig, men jag har inte kunnat ringa tillbaka. Jag har inte haft tid, säger hon.  

Kakabaveh säger också att de som fått tag i henne tvärtom uppmanat henne att stå på sig. 

Du har allstå inte varit i kontakt med några kurdiska företrädare som försökt få dig att inte utlysa en regeringskris i Sverige?

– Nej. Och även om jag hade svarat kan ingen påverka mig. 

Andersson tillbakavisar

Efter misstroendeomröstningen på tisdagen höll statsminister Magdalena Andersson pressträff. Och då valde hon att tillbakavisa Expressens uppgifter. 

– Det har funnits väldigt mycket källor under hela den här processen. Jag har inte kommenterat dem, för det har spretat åt olika håll. Socialdemokratiska partiet har inte tagit några sådana initiativ. Något sådant har inte varit sanktionerat från mig, säger Magdalena Andersson.


Ebba Busch (KD) utesluter inte fler misstroenden

”Vill höra henne själv förklara varför hon tackar nej”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.