Uppgifter: Ryssland har minerat kärnkraftverket i Zaporizjzja

Följ senaste nytt i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.
En rysk soldat vaktar utanför kärnkraftverket i Zaporizjzja.
Foto: TT NYHETSBYRÅN

Ukraina och Ryssland anklagar varandra för att ha utsatt kärnkraftverket i Zaporizjzja för beskjutning under fredagen.

Nu skriver den ryska oberoende tidningen The Insider att ryska styrkor förvarar minor och ammunition vid platsen. 

Samtidigt varnar FN för att striderna på platsen kan leda till en potentiell kärnkraftverkskatastrof.

Artilleri träffade under fredagen en högspänningsledning vid kärnkraftverket i Zaporizjzja i sydöstra Ukraina.

Sedan attacken har Ryssland och Ukraina anklagat varandra för att vara ansvariga.

Men enligt uppgifter till den oberoende ryska tidningen The Insider förvarar ryska styrkor sprängämnen och ammunition runt kärnkraftverket. Ytterligare en källa har uppgett att ryssarna har minerat kärnkraftverket. 

Har förvarat ammunition i turbinhall

The Insider rapporterade under torsdagen, dagen före attacken, att en källa till dem hävdat att ryska styrkor minerat en turbinhall i kärnkraftverket någon gång runt den 2 augusti. 

Ytterligare en källa hävdade enligt tidningen att omkring 500 ryska soldater, likväl pansarvagnar och luftvärnskanoner, har varit stationerade i närheten av kärnkraftverket. 

Källan uppgav också att den ryska styrkan har minor och ammunition i direkt anslutning till kärnkraftverket och att en del av ammunitionen lagras inuti turbinhallen. Men om det ska handla om att ryssarna minerat kärnkraftverket eller förvarat ammunition där, uppges källan vara osäker på. 

FN varnar för kärnverkskatastrof

Enligt Ukrainas statliga kärnkraftsbolag Energoatom stängdes en av kärnkraftverkets reaktorer av i samband med torsdagens attack och ingen strålningsläcka har rapporterats.

Chefen för FN:s atomenergiorgan IAEA, Rafael Grossi, säger sig samtidigt vara mycket oroad med anledningen av händelseutvecklingen vid anläggningen.

– Jag är extremt oroad över beskjutningen på Europas största kärnkraftverk, vilket understryker den mycket verkliga risken för en kärnkraftskatastrof som kan hota folkhälsan och miljön i Ukraina och utanför, sa Rafael Grossi i ett uttalande enligt Reuters.

Ryssland ockuperar kärnkraftverk – så skiljer det sig från Tjernobyl

”En utmaning att hålla driftsäkerheten”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.