Uppgifter: Ryssland drar sig ur Syrien

Vladimir Putin.
Foto: Alexei Nikolsky/AP/TT
Unikt videomaterial från CNN vittnar om de krigsbrott som begås inne i rebellkontrollerade områden i Syrien.
Foto: Skärmdump/CNN
Ryska stridsflyg i Syrien.
Foto: Alexei Nikolsky/AP/TT

Rysslands president Vladimir Putin beordrar sina trupper att lämna Syrien, skriver BBC.

Samtidigt vittnar unikt videomaterial från CNN om de krigsbrott som begås inne i rebellkontrollerade områden i Syrien. 

Marknader och andra platser där människor försöker leva ett så normalt liv som möjligt bombas - gång på gång.

Under måndagskvällen kommer uppgifter om att Ryssland nu kommer att dra sig ut ur Syrien. Enligt bland andra BBC och nyhetsbyrån AFP har president Vladimir Putin gett de ryska trupperna order om att dra sig tillbaka.

– Den ryske presidenten Vladimir Putin pratade med Syriens president Bashar al-Assad, och informerade honom om beslutet att dra sig ut, säger talespersonen Dmitry Peskov, enligt Bloomberg Business. 

Enligt Sergei Shoigu, Rysslands försvarsminister, har uppdraget trupperna skickades till Syrien för utförts.

– Uppdraget som sattes upp för försvarsministeriet och de väpnade trupperna har klarats av så, från och med i morgon startar tillbakadragandet av merparten av våra styrkor i Syrien, säger Shoigu enligt nyhetsbyrån AFP.


https://twitter.com/AP/status/709434961863036928

https://twitter.com/AFP/status/709434030203215872

CNN visar med dold kamera

Samtidigt som Putins order om tillbakadragandet kommer publicerar CNN ett reportage från Syrien. CNN-medarbetarna Clarissa Ward, korrespondent, och Salma Abdelaziz, producent, har rest och arbetat i rebellkontrollerade områden i Syrien. Och deras material ger en inblick i hur livet ser ut för civilbefolkningen i sönderbombade städer.

Clarissa Ward och Salma Abdelaziz bar heltäckande niqab för att smälta in och hålla en låg profil och med hjälp av dold kamera har de dokumenterat livet i Aleppo och på flera andra platser i områden som kontrolleras av rebeller. Områden som gång på gång utsätts för bombningar. 

I CNN:s reportage beskriver lokalbefolkningen hur bombningarna har ökat i styrka sedan Ryssland gav sig in i kriget och understödde president Assad.

Traumatiserad av kriget

Omkring 2 000 civila har dödats sedan den ryska interventionen startade. 

CNN:s reportage ger en inblick i hur lokalbefolkningen kämpar för att leva ett så normalt liv som möjligt. Flera syrier berättar om hur bombningarna blivit vardag - om man hör ljuder av bombplanen - betyder det att man själv inte var målet som träffades.  

På ett sjukhus i staden Maarat al-Numan träffar de läkaren Jundi. Han är traumatiserad av kriget, men arbetar vidare efterson han inte vill lämna sitt land. 

Sjukhus bombas med flit

Jundi berättar att det inte finns tillräckligt med medicin, att vattnet är för smutsigt vilket gör det för riskabelt att operera. Fyra sjukhus bombades bara under en dag förra månaden. Enligt Jundi riktas regimen och Rysslands bombningar mot sjukhus i området med flit, eftersom de vill förstöra alla medicinska kliniker och tvinga människor att fly. 

Även Expressen publicerar material inifrån Syrien, dit få västerländska medier når. Senast i söndags kunde vi publicera en inblick i hur livet ser ut i Raqqa, terrorsekten IS huvudstad i norra Syrien.

Med dold kamera skildrar två kvinnor livet inne i staden. Deras filmer utgör ett unikt vittnesmål från en utbombad stad, där fattiga människor pressas att lämna blod på sjukhuset, alltför att rädda skadade IS-terrorister som vårdas där.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.