Försvarets egen bild från sökinsatsen. Foto: David Gernes/FörsvarsmaktenFörsvarets egen bild från sökinsatsen. Foto: David Gernes/Försvarsmakten
Försvarets egen bild från sökinsatsen. Foto: David Gernes/Försvarsmakten
Foto: Jocke Berglund/Airpictures.SeFoto: Jocke Berglund/Airpictures.Se
 Foto: Jocke Berglund/Airpictures.Se
En rad militära fartyg har setts i Karlholmsfjärden under lördagen. Foto: Jocke Berglund/Airpictures.SeEn rad militära fartyg har setts i Karlholmsfjärden under lördagen. Foto: Jocke Berglund/Airpictures.Se
En rad militära fartyg har setts i Karlholmsfjärden under lördagen. Foto: Jocke Berglund/Airpictures.Se
Foto: Jocke Berglund/Airpictures.SeFoto: Jocke Berglund/Airpictures.Se
 Foto: Jocke Berglund/Airpictures.Se
Försvarets insats pågick ännu sent på lördagskvällen. Foto: Emil NordinFörsvarets insats pågick ännu sent på lördagskvällen. Foto: Emil Nordin
Försvarets insats pågick ännu sent på lördagskvällen. Foto: Emil Nordin
Enligt SvD ligger ett ryskt handelsfartyg, oljetankern NS Concord, utanför Stockholms skärgård.Enligt SvD ligger ett ryskt handelsfartyg, oljetankern NS Concord, utanför Stockholms skärgård.
Enligt SvD ligger ett ryskt handelsfartyg, oljetankern NS Concord, utanför Stockholms skärgård.
Det ska ha rört sig märkligt vilket man kan se på den här kartbilden.Det ska ha rört sig märkligt vilket man kan se på den här kartbilden.
Det ska ha rört sig märkligt vilket man kan se på den här kartbilden.

Uppgifter: Rysk ubåt söks i skärgården

Publicerad

Den militära aktiviteten är i full gång i skärgården.

Nu avslöjar Svenska Dagbladet att ett nödsamtal på ryska föregick ubåtslarmet i Stockholms skärgård.

När man startade spaningarna ska dessutom radiotrafik mellan en sändare i Stockholms skärgård och en sändare i Kaliningrad ha startat, enligt tidningen.

– Av operativa skäl kan Försvarsmakten inte kommentera uppgifter kring en pågående operation, skriver informationsdirektör Erik Lagersten i en kommentar på deras hemsida.

Under lördagen meddelade Försvarsmakten att man ökar antalet enheter i jakten på främmande undervattenverksamhet i Stockholms skärgård efter fredagens larm från en källa som Försvarsmakten bedömer som trovärdig.

Nu kommer Svenska Dagbladets reporter Mikael Holmström med nya uppgifter som gäller händelser som inträffar både innan och under den pågående operationen som pågår i Stockholms skärgård sedan i fredags eftermiddag.

Enligt tidningen kommer uppgifterna från Sveriges signalspaning som görs av Försvarets radioanstalt och även olika enheter inom Försvarsmakten.

Spaningen av ubåten startade officiellt efter en optisk observation, enligt tidningen. Med det menas att en person såg ett föremål som marinen senare kunde utesluta var något slags djur eller naturfenomen. I stället ska det handla om ett tillverkat föremål, en undervattensfarkost, alternativt en miniubåt eller rentav en större ubåt.

Hemlig teknisk information

Nu visar hemlig teknisk information som pekar mot att föremålet ska komma från Ryssland.

I torsdags, den 16 oktober, ska den svenska signalspaningen ha uppfattat ett radiosamtal på ryska, enligt Svenska Dagbladet. Enligt tidningen ska samtalet ha sänts på en nödkanal som används av Ryssland.

Det var alltså 14 timmar efter detta samtal som en främmande farkost ska ha upptäckts i Stockholms skärgård. Några timmar senare på fredagskvällen, runt 22-tiden, kunde signalspaningen lyssna av radiotrafik ännu en gång. Vid det tillfället var trafiken krypterad.

Enligt Svenska Dagbladet ska dessa radiosändningar gå att spåra geografiskt och sändaren ska ha befunnit sig i närheten av Kanholmsfjärden - där Expressen har kunnat se flera militära fartyg under fredagen och lördagen.

Stödjer Försvarsmakten

De nya uppgifterna ska alltså ha ursprung hos Försvarets radioanstalt som sköter svensk signalspaning tillsammans olika enheter inom Försvarsmakten:

Anni Bölenius är informationschef FRA:

– Vi har inga kommentarer utan hänvisar till Försvarsmakten

Har FRA tagit upp sådana signaler?

– Jag kan vare sig bekräfta eller dementera detta, säger Bölenius.

Vi stödjer försvarsmakten i det här specifika fallet.

Enligt Svenska Dagbladet ska flera insatta personer med kunskap om spaningarna bekräfta dessa uppgifter, däremot vill de inte spekulera i om det finns en rysk skadad ubåt i Stockholms skärgård.

"Inte hört något"

Expressen.se har haft kontakt med Rysslands ambassad genom ambassadens pressattache Alexander Pashedko.

Han uppger för Expressen att han inte känner till något om den skadade ubåten.

– Jag har inte hört något om detta. Det är helg, då jobbar vi inte, säger han.

På frågan om man inte borde komma ut med ett uttalande om detta säger han:

– Det här är ingen stor fråga, i alla fall inte för mig personligen. Jag är hemma och njuter av helgen, säger han.

Svenska Dagbladet skriver också att det ligger ett ryskt handelsfartyg, oljetankern NS Concord, utanför Stockholms skärgård. Fartyget ägs av Novoship i Novorossiysk i Ryssland men seglar under liberiansk flagg.

Vi är medvetna om fartyget och har koll på det, säger en av SvD:s källor som arbetar med ubåtsspaningarna.

Försvarsmakten skriver på sin hemsida att de varken kan bekräfta eller dementera medieuppgifterna om främmande farkoster.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag