Enligt uppgifter till Expressen kan målet för attentaten vara regeringshögkvarteret Rosenbad. Foto: Alex LjungdahlEnligt uppgifter till Expressen kan målet för attentaten vara regeringshögkvarteret Rosenbad. Foto: Alex Ljungdahl
Enligt uppgifter till Expressen kan målet för attentaten vara regeringshögkvarteret Rosenbad. Foto: Alex Ljungdahl
Jakten på terroristerna som kan ha etablerat sig i Sverige fortsätter. Foto: Michaela HasanovicJakten på terroristerna som kan ha etablerat sig i Sverige fortsätter. Foto: Michaela Hasanovic
Jakten på terroristerna som kan ha etablerat sig i Sverige fortsätter. Foto: Michaela Hasanovic

Uppgifter: Rosenbad kan vara terrormålet

Publicerad

Jakten på terroristerna som kan ha etablerat sig i Sverige fortsätter.

Nu intensifierar polisen arbetet - och enligt uppgifter till Expressen kan målet för attentaten vara regeringshögkvarteret Rosenbad.

– Jag känner mig helt trygg med hur arbetet verkar vara uppstyrt från nationellt håll, säger Toni Demitz-Helin, chef för regionalt takiskt center vid polismyndigheten i Stockholms län.

Den polisiära närvaron vid flera olika platser i Stockholm har intensifierats de senaste dagarna. Och enligt Expressens uppgifter ser kommenderingsledningen, Säpo och Noa uppgifterna från irakiska myndigheter om att en IS-cell rest till Sverige på ett sådant sätt att polisens närvaro på olika platser ökat.

Särkilt nationella insatsstyrkans arbete har ökat.

Nu har Säpo fått ytterligare information - som enligt uppgifter till Expressen nu gör att polisen anser att ett tänkbart mål är regeringshögkvarteret Rosenbad.

Kan inte avslöja platser av intresse

– Jag kan inte gå in på vilka platser som är av intresse eller inte. Vi har vidtagit en hel del mått och åtgärder men går inte in på vilka, säger Stephan Ray, presstalesperson för polisens nationella operativa avdelning, Noa.

Säpo är lika förtegna:

– Eventuella tillslag, platser vi intresserar oss för eller övrig operativ information kan vi inte gå in på. Den typen av information skulle avslöja vad vi fokuserar på och vår kunskap och det skulle underlätta för de personer som vi försöker motverka, säger Fredrik Milder, presstalesperson på Säpo.

Toni Demitz-Helin arbetar som chef för Stockholmspolisens regionala takiska center, den avdelning som sitter som spindeln i nätet för pågående verksamhet i regionen - vilket i nuläget involverar terrorjakten.

– Mina medarbetare vid regionledningscentralen är naturligtvis inblandade i arbetet. Det pågår en verksamhet kring det här och regionledningscentralen är ju på något vis kärnan och hjärtat, säger hon.

Rekognoserat inför Eurovision

Polisen har tidigare i veckan även haft en större insats i anslutning till Slottet i samband med firandet av kungens 70-årsdag samtidigt som de rekognoserat i området inför Eurovision, då EuroClub kommer att byggas upp på Skeppsbron alldels intill Slottet.

– Jag känner mig helt trygg med hur arbetet verkar vara uppstyrt från nationellt håll, säger Toni Demitz-Helin.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag