Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Uppgifter: Regeringen nobbar V i budgeten

Jobb, skola och omsorg i fokus.
Foto: ROBIN EK / TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / STELLA PICTURES
Foto: OLLE SPORRONG

Regeringen kommer inte gå Vänsterpartiet till mötes i deras krav om skattehöjningar i budgeten. 

I stället kommer finansminister Magdalena Andersson gå Centerparitet till mötes i frågor om landsbygd och skattesänkningar.

Samtidigt ska Centerpartiet satt stopp för planerna på en grön skatteväxling, uppger källor för Dagens industri.

Budgeten har hela tiden varit en fråga om att få med såväl Centerpartiet som Vänsterpartiet på tåget, detta utan att på riktigt förhandla med någon av dem. Nu börjar det utkristallisera sig vilket parti som regeringspartierna Socialdemokraterna och Miljöpartiet vill ha vid sin sida när budgeten i höst ska röstas om.

Lägger förslag för att locka C

Enligt centralt placerade källor till Dagens industri har regeringspartierna valt att gå C-kraven till mötes och nobbat Västerpartiet. Det handlar framför allt om en skattefråga där V kräver att varje skattesänkning i budgeten ska balanseras upp med en skattehöjning på en annan post. 

– Det kravet kommer inte att uppfyllas, det går inte ihop med Centerpartiets krav, säger källan till Di.

Anledningen är att C kräver att inga skatter ska höjas i spåren av av pandemin.

Som belägg för att budgeten nu skräddarsys för att blidka Centerpartiet uppger källan att flera av deras krav kommer infrias. Däribland satsningar på landsbygden, men också skattesänkningar för låg- och medelinkomsttagare.

Säger nej till MP

Dessutom har förhandlingarna mellan regeringen och Centerpartiet fallit igenom i frågan om en grön skatteväxling. MP:s krav, som de enligt Di tryckte hårt på i förhandlingarna, har varit att höja miljöskatterna till förmån för sänkningar på andra områden.

Men liksom i fallet med Vänsterpartiets krav säger Centern blankt nej – med samma hänvisning.

– De har ställt det som ett ultimatum för att kunna stödja budgeten, säger källan till Di.

Hårda orden om budgetprocessen

Under söndagskvällen medverkade Vänsterpartiets ekonomiskpolitiska talesperson Ulla Andersson och Centerpartiets dito Martin Ådahl i SVT:s ”Agenda”. De riktade snabbt kritik mot att partierna inte fått vara med att förhandla budgeten, om än med lite olika infallsvinkel.

– Jag beklagar att det inte varit förhandlingar. Då hade vi gemensamt kunna ta ett ansvar att förhandla fram en budget, sa Ulla Andersson.

Ådahl kontrade:

– Vi har inte haft förhandlingar med dem (regeringen reds. anm.). Det är för att det inte ska bli så här, att vänstern på den absoluta kanten ska kunna diktera politiken, sa han.

Regeringen vill satsa ytterligare 12 miljarder på klimat- och miljöåtgärder under 2022. Budgeten kritiseras dock av C och M.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.