Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Uppgifter: Regeringen kan byta ut Göranson

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
ÖB Sverker Göranson i intervju med Expressens Niklas Svensson.
Foto: Jens L'Estrade

ÖB Sverker Göranson lämnade hastigt Folk & Försvar i Sälen - och i går meddelade Försvarsmakten att han är sjukskriven på grund av utmattning.

Sedan länge sviktar förtroendet mellan ÖB och försvarsminister Karin Enström, enligt uppgifter till Expressen.

På direkt fråga i går kväll varken bekräftade eller förnekade försvarsdepartementet att de letar ny ÖB.

– Det skar sig snabbt mellan ÖB och försvarsminister Karin Enström, säger en uppgiftslämnare i regeringskansliet.

Sverker Göranson skapade uppmärksamhet i slutet av december när han förklarade att Sveriges försvarsförmåga bara räcker för att försvara landet under en vecka.

– Vi talar om ungefär en vecka på egen hand, sade han till SvD.

Under Folk och Försvars rikskonferens i Sälen för knappt en vecka sedan överraskade Göranson igen när han hastigt lämnade konferensen - trots att han var inbokad som huvudtalare.

Försvarsmakten meddelade att ÖB blivit svårt magsjuk och tvingats åka hem.

"Kroppen har tagit stryk"

Enligt uppgifter till Expressen kräktes han i Sälen, efter en längre tid med svåra sömnrubbningar och en extremt pressad arbetssituation.

Och i går kom beskedet att Göranson sjukskriver sig i två veckor "på grund av arbetsutmattning".

– Doktorn sade att jag samlat ihop till att matta ut min kropp för mycket och att jag måste stanna upp, säger Göranson till TT.

I ett pressmeddelande på Försvarsmaktens hemsida säger ÖB:

"Jag har haft en tuff höst och kroppen har tagit stryk. Nu hoppas och tror jag att 14 dygns vila ska göra att jag återkommer och med full kraft kan ägna mig åt den omställning av Försvarsmakten vi arbetar så intensivt med."

Enligt uppgifter till Expressen har regeringen börjat se sig om efter en ny överbefälhavare.

– Man har sonderat terrängen en tid. Nu när överbefälhavaren är sjukskriven kommer man sannolikt att börja leta mer aktivt efter en efterträdare, säger en uppgiftslämnare i regeringskansliet.

Ändrade sitt svar

Men ÖB förnekar en konflikt med försvarsministern.

– Vi har en alldeles utmärkt dialog och jag har pratat med mitt statsråd för en liten stund sedan, säger Göranson till DN.

När Expressen i går ringde ville Försvarsdepartementet varken bekräfta eller dementera Expressens uppgifter om att man letar ny ÖB. Svaret blev i stället:

– Vi ser ingen som helst anledning att kommentera detta, säger Enströms pressekreterare Henrik Hedberg.

Men efter bara några minuter ringde Henrik Hedberg upp och ändrade sitt svar.

– Det gick lite snabbt där. Svaret är att vi har förtroende för vår ÖB tills något annat meddelas, sa han då.

Försvaret brottas med ekonomiska bekymmer

2009 klubbades regeringens nya inriktning för försvaret igenom i riksdagen. Det innebar bland annat att försvaret ska bli ”mer användbart, tillgängligt och flexibelt”. Då slopades också den allmänna värnplikten.

Därefter har det ständigt varit diskussioner mellan Försvarsmakten och regeringen kring försvarets ekonomi. I april förra året meddelade ÖB att försvarsbudgeten inte räcker till. Från 2015 kommer det behövas mer pengar, enligt ÖB.

Några av utgifterna som försvaret står inför är inköp av ny utrustning. Äldre utrustning för cirka 25 miljarder ska ersättas. Men efter ÖB:s besked till regeringen har riksdagen beställt 60 nya Super-Jas, vilket har försenat inköp av nytt material.

ÖB har på grund av den ekonomiska situationen fått i uppdrag av regeringen att föreslå nya effektiviseringar och nedskärningar, vilka han ska redovisa den 1 mars i år.

S-topp hånade ÖB på Twitter

Ex-ministern och riksdagsledamoten Ylva Johansson (S) reagerade i går på beskedet att ÖB sjukskrivit sig på grund av utmattning – genom att håna honom.

”Stresstålig? NOT” , skrev hon på Twitter om Sverker Göranson.

Resten av kvällen fick hon ägna åt att be om ursäkt på Twitter.

”För er som undrar: det var inte min avsikt att håna Sverker Göransson och jag har framfört min ursäkt till honom” , skrev hon bland annat.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.