Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Stenhårda kritiken mot förslaget: ”Katastrof”

Per Bolund, MP.
Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN
Tomas Eneroth, S.
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN
Bromma flygplats.
Foto: Anders Wiklund/TT / TT NYHETSBYRÅN
Bromma flygplats.
Foto: Stina Stjernkvist/TT / TT NYHETSBYRÅN
Fredrik Kämpfe, branschchef för Transportföretagen flyg.
Foto: PRESSBILD
Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Maria Stockhaus, M.
Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT / TT NYHETSBYRÅN
1 / 8

Regeringen vill stänga Bromma flygplats, och tillsätter en snabbutredning för att avveckla ”så snabbt som möjligt”.

– Vi vill avveckla Bromma flygplats och i stället säkra nödvändig kapacitet på Arlanda, säger miljöminister Per Bolund på en pressträff.

Förslaget möttes direkt av kritik från oppositionen.

Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) och klimat- och miljöminister Per Bolund (MP) föreslår en stängning av Bromma flygplats. Istället vill de säkerställa ”nödvändig kapacitet” på Arlanda, och styra om trafiken dit.

– Det är tveksamt om volymerna på inrikestrafiken kommer bli detsamma som tidigare, säger miljöminister Per Bolund, med hänvisning till pandemin.

– En ökad miljömedvetenhet kommer sannolikt påverka flygresandet framöver, säger infrastrukturminister Tomas Eneroth.

”Inte affärsmässigt motiverat”

De tycker det är ”rimligt att anta” att järnvägens konkurrenskraft stärks, och menar att det inte är affärsmässigt motiverat att fokusera på två flygplatser i Stockholmsområdet. 

Kritiken från oppositionen har kommit snabbt. 

SD-ledaren Jimmie Åkesson kallar förslaget för ”ett allvarligt hot mot tillväxt och konkurrenskraft”, och ett ”MP-slag mot landsbygden”. Han skriver vidare till Expressen: ”Regeringen använder pandemin som förevändning för att stänga ett av Sveriges viktigaste nav.”

”Dråpslag mot svenskt flyg”

Maria Stockhaus, trafikpolitisk talesperson för Moderaterna, går ännu längre och kallar förslaget för en ”katastrof”.

– Beslutet är ett dråpslag mot svenskt flyg och inrikesflyget i Sverige. En katastrof för Sverige. Flyget är en bransch som har svåra problem under pandemin. Nu rycker man undan mattan för flygets möjlighet till återhämtning, säger Maria Stockhaus.

– Det fungerar inte att lägga ned Bromma utan att samtidigt bygga ut Arlanda. Det här är en väldig begränsning av hela Sveriges möjlighet att nå Stockholm, säger hon.

Helena Gellerman, trafikpolitisk talesperson för Liberalerna, är också kritisk och säger att ”Bromma har en framtid som nav för elflyg”. 

Vidare konstaterar hon:  

– Det är mycket olyckligt att utreda en sådan här sak mitt i en pandemi med tanke på nedgången i flygtrafiken. Man bör i stället vänta på att flyget kommer att återhämta sig och fokusera på en sådan återhämtning.

Även Magnus Jacobsson, trafikpolitisk talesperson för KD, tycker att flyget behöver återhämta sig efter pandemin.

– Det är djupt oroväckande att regeringens flygpolitik bara går ut på att begränsa flyget. Flyget har en viktig funktion, särskilt för oss som bor utanför Stockholm, säger han.

Transportföretagen inte nöjda

Transportföretagen är inne på samma spår: 

– Rapporten från Swedavia togs fram under brinnande pandemi och då är det klart att man inte får något positivt besked. Ett privat alternativ har dykt upp som vill driva flygplatsen och menar att de kan göra det med vinst. Såvitt vi vet har man inte ens lyssnat på det, säger Fredrik Kämpfe, branschchef för Transportföretagen flyg, till TT.

Förslag på datum i augusti

Nu kommer regeringen tillsätta en snabbutredning för att ”så snabbt som möjligt” kunna avveckla Bromma flygplats. De anser att det är en bra tidpunkt eftersom flygresorna också är så pass få just nu.

I augusti ska utredningen komma med sina förslag om när flygplatsen kan stängas.

Viggo Cavling, chefredaktör på Travel News, menar att affärsresandet kommet att fortsätta minska. De som främst drabbas av nedläggning är de som flygpendlar söderut i Sverige.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.