Iran attackerade amerikansk militärbas i Irak

Endast minimala skador inträffade på basen i Irak, enligt Trump.
Minst ett dussin raketer ska ha avfyrats.
Foto: Fars
Ain al-Asad-basen i Irak. Bilden är tagen vid ett tidigare tillfälle.
Foto: NASSER NASSER / AP TT NYHETSBYRÅN
Iran utförde attackerna som hämnd för Qassem Soleimanis död.
Foto: AY-COLLECTION/SIPA/SHUTTERSTOCK
Enligt uppgifter till såväl Fox News som LA Times och CNN finns det ännu på onsdagsmorgonen ingenting som tyder på att någon skadats eller dödats i beskjutningen.
Foto: CHARLIE DIETZ / US ARMY / POLARIS POLARIS IMAGES
Donald Trump höll ett tal till nationen vid 17-tiden svensk tid.
Foto: EVAN VUCCI / AP TT NYHETSBYRÅN

Två militära baser i Irak träffades av 22 raketer sent på tisdagen, svensk tid.

Iran tog på sig attacken och kallade beskjutningen för självförsvar.

Irans högsta ledare Ayatolla Seyyed Ali Khamenei och presidenten Hassan Rouhani uppmanar USA att ta tillbaka sina styrkor från landet och kallar deras närvaro för ”korruption i regionen”.

Svenska förband blir kvar i Irak än så länge, uppger försvarsminister Peter Hultqvist till Ekot

Det var sent på tisdagskvällen som flera raketer träffade de militära baserna Ain al-Asad och Erbil i Irak. Ain al-Asad utgör den plats där majoriteten av USA:s soldater är positionerade.

Totalt ska 22 missiler ha avfyrats: 17 av dem ska ha nått Ain al-Asad och fem Erbil. Iran tog snabbt på sig attacken som utfärdades av iranska revolutionsgardet som hämnd för general Qassem Soleimanis död. 

Vid 17-tiden gjorde Donald Trump ett uttalande om situationen: 

– Så länge jag är president i USA kommer Iran aldrig tillåtas ha kärnvapen. 

Endast minimala skador inträffade på basen, enligt Trump som hyllar de amerikanerna som arbetar på platsen. 

– Det amerikanska folket bör vara extremt glada. Inga amerikanska medborgare skadades i gårdagens attack. 

Trump uppmanar Nato att bli mer delaktiga

Trump uppmanar nu andra länder, och även Nato, att agera för att lugna ner situationen. 

– Tiden har kommit för Storbritannien, Tyskland, Frankrike, Ryssland och Kina att se denna verklighet. De måste bryta sig loss kedjorna i Iran-avtalet. Vi måste jobba tillsammans för att ta fram ett avtal med Iran som gör världen till en mer fredlig plats. 

Han säger vidare: 

– Våra missiler är stora, kraftiga, träffsäkra och dödliga vapen. Men det betyder inte att vi behöver använda dem: Vi vill inte använda dem. 

Trump avslutar med en uppmaning direkt till Irans ledare: 

– Vi vill att ni ska få en framtid, och en bra framtid som ni förtjänar – med välstånd och harmoni. Vi är redo att omfamna fred tillsammans med alla som söker den.

Iran: ”Proportionerliga åtgärder” 

Irans utrikesminister Javad Zarif skrev på Twitter efter attacken att Iran vidtagit ”proportionerliga åtgärder i självförsvar”, och fortsätter:

”Måltavlan var en bas från vilken den fega attacken mot våra medborgare och högt uppsatta befattningshavare utgick. Vi är inte ute efter en upptrappning eller ett krig, men vi kommer att försvara oss mot alla aggressioner.”

Farnaz Fassihi, krigskorrespondent på New York Times, har delat flera inlägg på Twitter med det som uppges vara ett uttalande från Islamiska revolutionsgardet:

De modiga soldaterna från iranska revolutionsgardet har genomfört en framgångsrik attack med ett tiotal raketer mot al-Asad-militärbasen i martyren general Qassem Soleimanis namn”, står det i uttalandet.

https://twitter.com/JZarif/status/1214736614217469953

Enligt Iran dödades 80 människor i attacken – men det är oklart var dessa uppgifter kommer ifrån, och det finns inga andra uppgifter som tyder på några dödsfall eller skador. 

Donald Trump svarade på Twitter efter attacken, där han skriver att ”allt är i sin ordning”. 

”Missiler avfyrades från Iran mot två militärbaser i Irak. Bedömning av skadade och skador pågår just nu. Hittills ser allt bra ut. Vi har världens överlägset starkaste och bäst utrustade militär. Jag kommer att göra ett uttalande i morgon bitti.”

Khamenei: ”Käftsmäll för USA”

Spänningarna mellan Iran och USA är nu på bristningsgränsen. Ayatolla Seyyed Ali Khamenei sa under onsdagsmorgonen att de amerikanska trupperna borde lämna Mellanöstern och menade att deras närvaro är en ”korruption i regionen”, rapporterar Sky News.

Även landets president Hassan Rouhani menar att USAs styrkor bör lämna Iran. På Twitter skriver Rouhani:

”General Solermani kämpade heroiskt mot ISIS, Al Nusrah, Al Qaeda med flera. Om det inte vore för hans krig mot terrorn hade europeiska städer varit i stor fara nu. Vårt sista svar för hans mord är att sparka ut alla amerikanska styrkor ur regionen.”.

https://twitter.com/HassanRouhani/status/1214864354782384134

Vidare ska Ayatolla Seyyed Ali Khamenei ha sagt att att USA, Israel och det ”arroganta systemet”, vilket enligt Sky News ska ha syftat till Västvärlden, är hans lands fiender. Khamenei kallar missilattacken för en ”käftsmäll för USA”.

Irak ska ha fått ett ”officiellt verbalt meddelande” från Iran strax efter midnatt, lokal tid, där man varnades om att en attack var på väg. Det framgår i ett uttalande från Iraks president Abdil Abdul Mahdi, rapporterar CNN.

”Kort efter midnatt på onsdagen den 8/1/2020 mottog vi ett officiellt verbalt meddelande från den islamiska republiken Iran där det framgick att det iranska svaret på mordet på generalen Qassem Soleimani hade inletts eller var på väg att inledas, och att attacken skulle vara begränsad till platser där amerikanska styrkor befann sig i Irak utan att ge ut den exakta platsen.”, säger Iraks president i uttalandet.

Kassem Hamadé om Irans syn på raketattackerna: ”Två olika linjer”

Iran attackerade amerikansk militärbas i Irak.

Svenska personalen mår bra

Den svenska militären som finns i landet är stationerade på den amerikanska militärbasen Taji norr om Bagdad, alltså inte på de två platser som attackerades.

Magnus Lindstedt, vakthavande befäl på Försvarsmakten, säger att man fick larm om händelsen.

– Personalen på plats vidtog åtgärder enligt skyddsrutin, men det var aldrig någon fara, de har återgått till normal verksamhet och alla mår bra, säger Magnus Lindstedt.

Och de svenska styrkorna blir kvar i Irak, åtminstone för nu. Det meddelar Peter Hultqvist i ett uttalande till Ekot. Magnus Lindstedt på Försvarsmakten menar dock att man följer utvecklingen och att det finns ”planer som kan sättas i verk” om soldaterna skulle behöva lämna Irak.

På basen Ain al-Asad finns även norska, danska, tyska och brittiska soldater. Och Danmark valde efter attacken att göra en annan bedömning än den svenska regeringen. Statsminister Mette Frederiksen meddelade under en pressträff att en del av den danska styrkan kommer att flyttas till Kuwait.

Även Frankrike ska ha 160 soldater i Irak, men meddelar att de inte har några planer på att dra tillbaka sina trupper.

Omvärldens reaktioner på attackerna

Efter missilattacken i Irak reagerade Israels president Benjamin Netanyahu starkt. Han sa i ett uttalande att om någon attackerar Israel kommer landet att slå tillbaka hårt, rapporterar Reuters.

Netanyahu menade även att det var ”vågat gjort” av USA att döda toppgeneralen Qassem Soleimani. I ett tal sa den israeliska presidenten även att Israel står bredvid USA i konflikten.

– Den som försöker attackera oss kommer att få vara med om det starkaste svaret, uttalade sig Netanyahu och menade samtidigt att Iran har lett en kampanj för att försöka ”strypa och förstöra” Israel, enligt Reuters.

Samtidigt fördömer Storbritannien attacken, rapporterar AFP. Enligt Judd Deere, pressekreterare på Vita Huset, var Trump i telefonkontakt med premiärminister Boris Johnson om situationen i Mellanöstern. 

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen menar att användandet av vapen ”måste upphöra nu” för att kunna trappa ner spänningarna och ”ge plats för dialog”, skriver CNN.


Mike Rogers: Tecken på nedtrappning från USA

Den amerikanske republikanske politikern Mike Rogers om eskaleringen mellan USA och Iran • Donald Trump om raketattackerna: "Allt är bra"

CNN rapporterar: Irak varnades av Iran

Irak ska ha fått ett ”officiellt verbalt meddelande” från Iran strax efter midnatt.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.