Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Presidenten ber polischefen och försvarsministern att avgå

President Maithripala Sirisena
Försvarsminister Ruwan WijewardenaFoto: GOVERMENT INFORMATION DEPARTMENT / HANDOU / EPA TT NYHETSBYRÅN

Dödssiffran efter terrordåden på Sri Lanka stiger till 359.

Enligt AP har landets president Maithripala Sirisena bett polischefen och försvarsministern att avgå, det efter att det blev känt att de fått varningar flera dagar innan dådet.

Efter söndagens attacker mot tre hotell och tre kyrkor i Sri Lanka fortsätter dödssiffran att stiga. 

Det är nu 359 personer som mist sitt liv, skriver Reuters. 39 av dem var utlänningar. Enligt Unicef omkom 45 stycken barn. Ytterligare omkring 500 personer skadades i attackerna.

Nu skriver AP att Sri Lankas president Maithripala Sirisena  kräver att landets polischef och försvarsminister avgår. 

Det ska ha att göra med informationen att försvarsdepartementet redan den 4 april varnades om planerade attentat av både Indien och USA. 

Enligt Reuters anklagar Lakshman Kiriella, Sri Lankas minister för offentlig verksamhet, chefer inom säkerhetsmyndigheter för att avsiktligt ha undanhållit informationen. 

– Vissa myndigheter undanhöll informationen med flit. Informationen fanns där, men de högsta tjänstemännen vidtog inte lämpliga åtgärder, säger Kiriella enligt nyhetsbyrån. 

Ska ha utlöst regeringskris

Enligt The New York Times ska de ha fått tips om att terrorgruppen skulle genomföra attentat mot kyrkor, och de ska i ett dokument ha fått namn, adresser och telefonnummer till misstänkta terrorister. 

Polisen ska några dagar senare ha fått ta del av uppgifterna. Men ingen agerade och landets premiärminister Ranil Wickremesinghe ska inte ha fått informationen, något som enligt tidningen skapat en regeringskris i landet. 

– Vi skäms över vad som har hänt. Om namnen på de involverade personerna redan var kända, varför greps de inte, sa landets justitieminister, enligt The New York Times, när uppgifterna blev kända.

FBI på plats i Sri Lanka

Samtidigt kommer rapporter om fortsatta oroligheter. Sky News skriver på onsdagsmorgonen att de fått rapporter om att polisen sprängt en motorcykel som stått parkerad utanför en biograf i Colombo.

Fler misstänkta personer ska också ha gripits. Polisens talesperson Ruwan Gunasekara meddelade på onsdagsmorgonen att 18 personer gripits under natten, skriver TRT World. 60 personer ska nu vara anhållna, misstänkta för att på något sätt ha varit delaktiga i attackerna.

Enligt USA pågår det fortsatt terroristplanering i Sri Lanka. Landet har därför skickat FBI-agenter för att assistera i utredningen. Under onsdagsmorgonen meddelar USA:s ambassad att agenterna anlänt till Sri Lanka.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.