Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

M-strid om löneskatt landar i kompromiss

I några frågor kan det bli lite konflikt – men på det stora hela är partiet enigt om färdriktningen, enligt Expressens politiska kommentator.
Jörgen Warborn (M), EU-parlamentariker
Foto: MARTIN LAHOUSSE / EPP
Ulf Kristersson är partiledare för Moderaterna
Foto: FREDRIK WENNERLUND / STELLA PICTURES/WENNERLUND STELLA PICTURES
Elisabeth Svantesson, ekonomiskpolitiska talesperson för M.
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN

Moderaterna ska sänka kostnaden för att anställa unga under 26 år. 

Efter en hård diskussion på M-stämman som inleddes idag landade man i en kompromiss, erfar Expressen. 

Flera ombud hade drivit kravet på en sänkning av arbetsgivaravgiften i mångmiljardklassen men nådde inte ända fram. 

Kravet gick ut på att slopa den allmänna löneavgiften för unga upp till 26 år. Det skulle kosta 7,5 miljarder kronor, och partistyrelsen har sagt nej, med motiveringen att det är fel prioritering. 

När den tidigare alliansregeringen införde lägre arbetsgivaravgift just för ungdomar blev det mycket hård kritik, bland annat från forskare på Institutet för arbetsmarknads‑ och utbildningspolitisk utvärdering (IFAU), som slog fast att reformen var ineffektiv och dyr. 

– Det är nog den rapporten som fått fäste i debatten, men det har kommit ny forskning senare som visar något helt annat, säger Jörgen Warborn (M), EU-parlamentariker som drivit frågan inför stämman.

– Vi vill sänka ungdomsarbetslösheten och underlätta för Sveriges företagare att anställa.

Styrelsen bromsade kravet

Inför stämman fanns ett brett stöd för kravet, bland annat från ungdomsförbundet Muf och tunga storstadsförbund men partistyrelsen lyckades bromsa kravet genom en kompromiss i stämmans slutna utskott för jobb och tillväxt som behandlat frågan under fredagseftermiddagen.

Enligt uppgift till Expressen slutade striden med en skrivning om att Moderaterna ska sänka kostnaden för att anställa unga under 26 år. 

Hur det ska gå till framgår inte, och initiativtagarnas sista halmstrå är att tillräckligt många av de 200 ombuden går emot partistyrelsen i den öppna slutvoteringen senare under stämman.

Ulf Kristersson: ”Smutskastningen är dålig”

M-ledaren Ulf Kristersson i SVT Agenda.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.