Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Uppgifter: Över 20 skott mot ”fel” dörr – pojkar gripna

Polisen grep två tonårspojkar, 14 och 15 år gamla, efter nattens skjutning i Gubbängen.
På platsen beslagtog polisen ett skjutvapen.
Foto: Janne Åkesson/SWEPIX
Två pojkar greps också på plats.
Foto: Janne Åkesson/ Swepix

Polisen grep två tonårspojkar, 14 och 15 år gamla, efter onsdagens skjutning i Gubbängen.

15-åringen är anhållen – 14-åringen är försatt på fri fot i och med sin låga ålder.

Enligt uppgifter ska pojkarna ha avlossat över 20 skott mot fel lägenhetsdörr.

– Jag kom ifrån ett krigsdrabbat land bara för att landa i ett annat krig, säger pensionären som bor innanför den beskjutna dörren till DN.

Vid 23.30 på onsdagen avlossades skott mot en lägenhetsdörr i ett flerbostadshus i stadsdelen Gubbängen i södra Stockholm.

Vid platsen sågs också flera gärningspersoner, enligt polisen. Senare greps två tonårspojkar – 14 och 15 år gamla – misstänkta för skjutningen.

Enligt uppgifter till Expressen hörde en polispatrull när skotten föll och kunde snabbt ta sig till platsen och gripa tonårspojkarna. 

Patrullen befann sig i området för att utreda tisdagskvällens skottlossning i Gubbängen.

Uppgifter: Sköt mot fel dörr

Totalt ska 25 skott ha avlossats mot familjehuset. Polisens teori är att pojkarna sköt genom fel dörr. 

Ingen person har skadats. Mannen som bor i den beskjutna lägenheten, en pensionär i 70-årsåldern, berättar för Dagens Nyheter:

– Jag var livrädd. Det är jag fortfarande, jag skakar bara av att prata om det. Det är en chock. Jag bor i ett av världens tryggaste länder, hur kan det här hända?

– Jag kom ifrån ett krigsdrabbat land bara för att landa i ett annat krig. Jag har inga fiender, jag har följt lagen sen jag flyttade till Sverige för 30 år sedan. Men jag känner mig inte trygg längre, jag kan inte återvända hem.

Polisen beslagtog även ett vapen under insatsen. På bilder från platsen syns polisen hantera vad som ser ut som ett automatvapen. Men polisen har inte velat ge några detaljer kring vapnet.

DETTA HAR HÄNT

De senaste dagarna har det skett flera våldsbrott i Stockholm. Här är händelserna i korthet.


Juldagen

27-årige Mehdi ”Dumle” Sachit, som varit medlem i det kriminella nätverket ”Dödspatrullen”, sköts ihjäl i Rinkeby.


27 december

Sent på kvällen skedde en explosion vid ett bostadshus i Enskededalen. Polisen misstänker att måltavlan för dådet var en man som pekats ut, men inte varit officiellt misstänkt, för mordet på Nils ”Einár” Grönberg i oktober förra året.

Också dagen innan hade en explosion skett vid platsen, enligt TV4.

Natten till onsdagen sköt en okänd gärningsperson mot en fastighet i Gubbängen i södra Stockholm.

När patruller kom fastigheten kunde de konstatera att skadorna orsakats av ett avlossat vapen.


28 december

På kort tid inträffade två händelser i Farsta.

23.24 kom larmet om att någon skjutit mot en dörr i ett flerbostadshus i Gubbängen.

Åtta minuter senare larmades polisen om en explosion strax söder om platsen för skjutningen. Något visade sig ha detonerat vid en portuppgång.

Två pojkar har gripits misstänkta för skjutningen.

Åklagare utreder samband

Kammaråklagare Karin Hammar är förundersökningsledare efter skottlossningen på Gubbängsvägen. Händelsen rubriceras som mordförsök och två personer har gripits.

En av dem är 15 år gammal och fortsatt anhållen. Den andra är misstänkt men eftersom han är 14 år gammal kan han inte vara anhållen.

– Vapen har tagits i beslag, säger Karin Hammar.

Det finns uppgifter om att det skjutits mot fel lägenhet – vad kan du säga om det?

– Det är för tidigt att säga något om det utan det måste utredas närmare.

Formellt jobbar hon bara med skjutningen där två pojkar greps men polis och åklagare undersöker också om det finns samband med handgranatsattacken i Enskededalen i tisdags och bombdådet minuterna före skjutningen på Gubbängsvägen.

– Vi undersöker självklart om det finns ett samband eftersom det är händelser som skett i närheten men vi har ännu inga uppgifter om att de hör ihop, säger åklagaren.

Vittnet: Jättemycket poliser

Ett vittne berättar om insatsen vid nattens skottlossning:

– När jag kommer hem på onsdagskvällen ser jag jättemycket poliser när jag går hem från tunnelbanan. En massa poliser är på Gubbängsvägen, några hukar sig. En polis säger till mig: ”Gå in och stäng dörren!”

– Då ser jag att en grabb som han bojat sitter bredvid honom. Till höger ligger en pistol slängd vid husväggen. Jag ser hur de sätter plastpåsar på hans händer för att säkra bevis på att han skjutit.

Här hittar polisen misstänkta vapnet

Med åtta minuters mellanrum inträffade en skottlossning och ett nytt sprängdåd i Farsta i södra Stockholm på onsdagskvällen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.