Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Uppgifter: Omfattande desinformationskampanj riktad mot Sverige

Statsminister Ulf Kristersson (M) på en pressträff för att informera om vad som sagts under säkerhetsmötet.
En protest i Pakistan där Sveriges flagga bränns som svar på Paludans koranbränning utanför Turkiets ambassad i Stockholm.
Foto: BILAWAL ARBAB / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Rasmus Paludan vid koranbränningen i Stockholm.
Foto: HENRIK ISAKSSON/TT / HENRIK ISAKSSON TT NYHETSBYRÅN
Statsminister Ulf Kristersson (M) och Mikael Tofvesson, avdelningschef för operativa avdelningen på Myndigheten för psykologisk försvar, håller en pressträff efter ett möte om Sveriges säkerhet som statsministern bjudit in riksdagspartiernas alla partiledare till.
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN

Det pågår en omfattande desinformationskampanj riktad mot Sverige i spåren av koranbränningen, där Sverige framställs som ”ett legitimt mål” för terrorism.

– Vi behöver ta ned tonläget och kyla ned situationen, säger Ulf Kristersson på en pressträff efter kvällens möte med de andra partiledarna.

Samtidigt är Sveriges Natoförhandlare på väg till Washington med anledning av säkerhetsläget.

På tisdagskvällens möte som statsminister Ulf Kristersson bjöd in övriga partiledare till deltog även Säpo, Myndigheten för Psykologiskt försvar och UD.

Enligt vad Expressen erfar handlar informationen till partiledarna bland annat om att Sverige just nu är utsatt för omfattande informationspåverkan, och att den är mer aggressiv än vid tidigare tillfällen då Sverige utsatts. 

I bilden som sprids om Sverige av olika utländska aktörer beskrivs Sverige som ett islamfientligt land, och att koranbränningen genomfördes i samråd med svenska myndigheter. 

”Legitimt mål”

Sverige beskrivs som en följd av detta som ett legitimt mål för terrorism. 

Enligt Myndigheten för psykologiskt försvar, som ligger bakom informationen, är hoten mot Sverige och antalet våldsbejakande budskap mer omfattande än under påskkravallerna i fjol och uppmärksamheten som riktats mot Sverige för omhändertagande av barn. 

– Ett större antal våldsbejakande budskap har varit synliga, mer synliga än under LVU-kampanjen och påskkravallerna, säger Michael Tofvesson, vid myndigheten för psykologiskt försvar.

DIPLOMATISKA KRISEN – DETTA HAR HÄNT

12 januari

En docka som ska föreställa Turkiets president Erdogan hängs upp i närheten av Stockholms stadshus. Statsminister Ulf Kristersson och utrikesminister Tobias Billström kallar aktionen för ett ”sabotage” mot svenska Natoansökan. Turkiet ilsknar till rejält.


14 januari

Den turkiska ilskan låter sig inte mildras och landet meddelar att man inte är redo att godkänna den svenska Natoansökan. Dessförinnan har man bland annat ställt in ett planerat möte med den svenske talmannen.


21 januari

Dansk-svenske högerextremisten Rasmus Paludan bränner en koran utanför turkiska ambassaden i Stockholm. I Turkiet blir upprördheten stor och den sprider sig till flera delar av arabvärlden, där demonstrationer sker. Det sprids också desinformation på internet från turkiskt och annat håll som riktar sig mot Sverige. UD får senare uppmana svenskar i Turkiet till försiktighet.


23 januari 

Erdogan säger att Turkiet inte kommer godkänna Sveriges Natoansökan som läget är nu. Utrikesminister Tobias Billström medger senare att dialogen med Turkiet satts på paus. 


31 januari

Ulf Kristersson håller möte med samtliga riksdagspartiers partiledare, där han informerar om det allvarliga säkerhetsläget till följd av bland annat koranbränningen. Myndigheten för psykologiskt försvar deltar och berättar om de påverkanskampanjer Sverige utsätts för. Ulf Kristersson betonar att det viktiga just nu är att ”få ned tonläget” och syftar på relationen till Turkiet.

Han menar att Sverige kommer få leva med desinformationskampanjerna framöver.

– Vi vill uppmana alla att vara vaksamma, säger han

Även Ryssland ska enligt myndigheten vara delaktig i den negativa bildsättningen av Sverige, och Ryssland agerar för att sprida negativa uppfattningar av vad ett svenskt Natomedlemskap innebär.

Kristersson: Hotbilden inte förändrad

Efter mötet säger Ulf Kristersson att han meddelat FN:s generalsekreterare António Guterres följande:

– Sverige söker inte strid med omvärlden.

Kristersson säger också att personerna som stått bakom de ”enstaka demonstrationer” som ägt rum gör sig till ”nyttiga idioter för krafter som vill Sverige illa”.

– Jag tar den samlade situationen på stort allvar. Vi är i en extremt dålig tid att ovarsamt uttrycka sig om andra länder så det försvårar Sveriges gemensamma säkerhet.

Det finns inte någon ny förändrad hotnivå mot Sverige med anledning av den senaste tidens händelser, enligt Kristersson.

Vill få ned tonläget i Natofrågan

Angående Natoförhandlingarna med Turkiet som satts på paus, säger Ulf Kristersson:

– Just nu är det viktigaste vi kan göra att klargöra att det inte är landet Sverige som avrättar dockor som ska föreställa andra länders ledare, eller eldar koraner för att kränka andra människor.

– Det andra är att få ned tonläget, komma tillbaka till ett vettigt samtalsklimat.


Jimmie Åkesson: ”Vissa vill ägna sig åt politiskt krigande”

Jimmie Åkesson attackerar oppositionen efter säkerhetsmötet som statsminister Ulf Kristersson bjudit in till.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.