Minst 14 döda efter skottlossning i Nairobi

Explosioner och skottlossning ska hörts vid ett hotell i Nairobi. På bilder från platsen ses svart rök från bilar som står i lågor.
Foto: JOSPHAT KASIRE / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: KHALIL SENOSI / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: RAPHAEL AMBASU / AFP

Somaliska terrorgruppen Al-Shabaab tar på sig attacken mot ett lyxhotell i Kenyas huvudstad Nairobi på tisdagen i en intervju med Al Jazeera

Gruppen tog sig in på lyxhotellet och öppnade eld – och minst 14 personer har dött, enligt Kenyas president Uhuru Kenyatta.

– Ambassaden undersöker om det finns några svenskar på det drabbade hotellet, säger Patric Nilsson, presschef för utrikesdepartementet, UD. 

Terrorgruppen utförde attacken som ett svar på att Donald Trump erkänt Jerusalem som Israels huvudstad, skriver flera internationella medier. 

Lokala tv-stationer har visat film på hur rök stiger från hotellet Dusit i det västra distriktet av Nairobi, enligt BBC

Den misstänkta terrorattacken började under tisdagseftermiddagen lokal tid med att explosioner och skottlossning rapporterades från Dusit. 

Dusit beskrivs som ett lyxhotell med ett tillhörande komplex av kontorsbyggnader. 

– Ambassaden undersöker om det finns några svenskar på det drabbade hotellet, säger Patric Nilsson, presschef för UD. 

Patric Nilsson, presschef för UD.
Foto: Regeringen

Finns det några svenska företag i kontorskomplexet? 

– Jag vågar inte säga det. Men exempelvis har vi Business Sweden, motsvarigheten till gamla Exportkontoret, mitt emot hotellet vad jag förstår. Men alltså inte i själva lokalen. 

Minst 15 personer dött, uppger en polischef för The Guardian. Några officiella uppgifter om antalet döda finns inte ännu. Ett av dödsoffren ska vara brittisk medborgare och ett amerikansk medborgare. På tisdagskvällen uppgav landets inrikesminister att situationen var under kontroll.  

UD uppskattar att cirka 1 000 svenskar finns i Kenya, men det kan finnas ett mörkertal. 

– Och det säger ju inget om hur många som befinner sig i närheten av hotellet, säger Patric Nilsson. 

Business Sweden: ”Vi ser rök och vi ser folksamlingar”

Personalen på Business Sweden höll sig inne på kontoret under skottlossningen. 

– Vi ser rök, vi ser folksamlingar och vi hör ljud. Och vi följer nyheterna som alla andra. Vi håller oss inne, det finns ingen anledning att ge sig ut. Vi väntar på en upplösning och på att få mer information om vad som pågår, och gör inga antaganden. Vi följer direktiven från säkerhetspersonal. Det verkar ju som det är pågående, sa Jacob Albinsson, vid Business Sweden vid 17.30-tiden på tisdagen lokal Kenya-tid. 

En av svenskarna som bor i västra Kenya och under två års tid har bott i samma område som terrorattacken är Markus Viktorsson. 

Markus Viktorsson är svensk och bosatt i västra Kenya.
Foto: Expressen TV

– Jag såg det först på tv där man först trodde att det var ett rån. Men det visade sig ganska snabbt att det varit explosioner, skottlossning och flera avlidna – dock inte bekräftade. Polispådraget är enormt. Helikoptrar i luften och deras elitstyrka som går in. Med erfarenheterna från terrorattacken 2013 är det högsta beredskap, säger Markus Viktorsson i Expressen TV. 

Han berättar att kenyanska medieuppgifter gör gällande att en somalisk minister kan ha bott på hotellet – och det diskuteras om han kan ha varit en måltavla för terroristerna. 

Samtidigt ska skottlossning ha uppstått när polisen försökte flytta ut kroppar från området, vilket har fått militären att ta över operationen. 

Rättegång mot al-Shabaab för annan terrorattack pågår

Samtidigt rapporterar Al Jazeera att det under tisdagen är på dagen tre år sedan terrororganisationen lyckades ta över en kenyansk militärbas i Somalia – och då dödade dussintals soldater. 

En annan omständighet är att rättegången om en av al-Shabaab för en annan massiv terrorattack i Kenya startade under måndagen – den som utfördes mot köpcentret Westgate och skördade 67 människoliv. 

Markus Viktorsson har även tagit del av kenyanska medieuppgifter om att en av terroristerna ska ha utlöst en självmordsbomb och att flera befaras vara döda i attacken – detta är dock inte bekräftat från officiellt håll. 

https://twitter.com/citizentvkenya/status/1085166102949306368

Vittnet: ”Det är fruktansvärt. Vad jag sett är fruktansvärt”

Två explosioner och skottlossning ska ha hörts vid hotellkomplexet, som även inhyser kontor, under eftermiddagen, enligt vad ett kvinnligt vittne uppger för Reuters. 

I en intervju med nyhetsbolaget Al Jazeera tar somaliska terrorgruppen Al-Shabaab ansvar för den pågående attacken. 

– Vi utför för närvarande en operation i Nairobi, har en talesman för terrorgruppen sagt. 

I byggnadskomplexet ska det även finnas bankkontor. 

– Det är fruktansvärt. Vad jag har sett är fruktansvärt. Mina kolleger sprang överallt. Jag såg en människa när jag sprang ut och det var vad som såg ut som köttfärs, säger vittnet Charles Nejnga till nyhetsbyrån AP

Ska ha kastat handgranater mot säkerhetsvakter

Enligt Bloomberg har polisen sagt att det kan handla om en misstänkt terrorattack och angriparna ska ha kastat handgranater. 

– Vi måste ha den högsta incidentberedskapen som kan äga rum. Den högsta beredskapen vi har är för terrordåd, säger polisen talesperson Charles Owino till tv-stationen Citizen.  

https://twitter.com/WMuma/status/1085152714668027904

Har tidigare varit måltavla

Kenya har tidigare varit måltavla för attacker från somaliska terrororganisationen al-Shabaab. 

I april 2015 utförde al-Shabaab en attack i på universitet Garissa i östra Kenya, som krävde 148 människoliv. 

2013 utförde terrororganisationen en attack i ett shoppingcenter i landet som skördade 67 människoliv. 

Motivet är att Kenya 2011 skickade militär till Somalia för att bekämpa terrorgruppen. 

https://twitter.com/Nairobi_News/status/1085165879606890503

Nyhetssajten Nairobi News visar bilder på de brinnande bilarna och har talat med en anställd i byggnaden, som beskrivs som ”belägrad”. 

– Angriparna har gått igenom byggnaden och skjuter på måfå. Det är för skrämmande för att kunna föreställa sig. Jag är inuti byggnaden som är under attack. Det är på riktigt, säger den anställda till Nairobi News. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.