Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Uppgifter om Palmes livvakter nya för GW

UTAN SKYDD. Olof Palme ringde efter livvakter samma natt som han blev mördad, men fick inget svar.
Foto: JAN DÜSING / SUVAD MRKONJIC

Nu bekräftar även Lisbet Palme sin uppfattning att Olof Palme ringde efter livvakt samma kväll som han blev ­skjuten.

Men av någon anledning fick han inte svar.

- Vi håller på och kollar på det nu, säger spaningsledare Hans Melander om uppgifterna.

När Olof Palmes söner Joakim, Mårten och Mattias gästade "Skavlan" i SVT var det första gången som de tre bröderna intervjuades tillsammans om sin pappa. Det var också då som den nya uppgiften kom fram.

Efter inspelningen bekräftade Joakim Palme även för Expressen att Olof Palme ska ha bett om livvaktskydd mordkvällen men inte fått något svar.

I gårdagens Expressen ifrågasattes uppgifterna av tidigare biträdande spaningsledare i Palmegruppen, Ingemar Krusell, som aldrig hade hört talas om det.

- Lisbet Palme bekräftade i förhör att maken inte ville ha livvaktsskydd under kvällen... Det kan röra sig om ett minnesfel hos Joakim Palme, sade han.

Efter Ingemar Krusells uttalade har Joakim Palme dubbelkollat uppgifterna med sin mamma Lisbet Palme.

- Jag fick de här uppgifterna från min mor precis efter mordet. Nu kontrollerade jag med henne om jag mindes rätt, och hon bekräftade att det var så, säger han.

"Dressed for failure"

Enligt Joakim Palme vidare­befordrade Lisbet Palme uppgifterna till mordutredningen.

- Om den här Ingemar Krusell inte har haft den här uppgiften så det är möjligt att hon förmedlade den till Hans Holmér i ett av de samtal som de hade, säger han.

Familjen Palme tycker att det här är ett exempel på att livvaktsskyddet var dåligt organiserat.

- Det var ett system som var "dressed for failure". Men jag vill också säga att det kan vara en illusion att tro att bara för att man har livvakt så är man skyddad från alla faror. Strax innan hade Ronald Reagan blivit skjuten och han hade 16 livvakter bara i sitt inre livvaktsskydd, säger Joakim Palme.

Palmegruppen kunde i går inte bekräfta om uppgifterna från familjen Palme finns i utredningen sedan tidigare.

- Vi håller på och kollar på det nu, säger spaningsledare Hans Melander.

"Det låter orimligt"

Polisprofessorn Leif GW Persson är mycket insatt i utredningen men har aldrig hört talas om de här uppgifterna.

- Om det skulle stämma är det jättekonstigt. Det låter orimligt, men jag kan naturligtvis inte utesluta att det är så illa, säger han.

- Hade det varit känt på den tiden hade det blivit ett riktigt hallå. Särskilt eftersom paradfrågan i början var: Var var livvaktsbevakningen?

Vakterna var lediga

På eftermiddagen fredagen den 28 februari 1986 var Olof Palme och Lisbet i valet och kvalet om de skulle gå ut eller inte. Palme hade skickat hem livvakterna på förmiddagen och sagt åt dem att ta helg.

På kvällen bestämde de sig för att gå på bio. Enligt Mårten Palme hade de pratat om att se "Mitt liv som hund" men eftersom han och hans flickvän skulle se "Bröderna Mozart" fick det bli den.

Olof Palme hade ett avtal med säkerhetspolisen om att han skulle ha livvaktsskydd så snart han lämnade området kring bostaden, riksdagshuset och kanslihuset. Trots det hade han inget skydd den här kvällen. Efter filmen blev han nedskjuten på Sveavägen.

Leif GW om...

TELEFONSAMTALET

"Om Palme nu ringt det här numret, som var ett specialnummer, och ingen svarat så skulle det ha kopplats vidare. Det finns alltid någon som har jour. Det är ju inte vem som helst som ringer, så det låter faktiskt konstigt. Det här ska inte kunna inträffa, inte ens vid den tiden. Om det är så så är det utomordentligt allvarligt. Då får konspirationsteorierna en rejäl gödning."

SÄPO

"Om det skett något telefonsamtal så borde utredningen ha sett det när de undersökte Palmes telefon. Och någon notering om ett sådant samtal finns inte. Jag har aldrig hört det, eller sett det i de delar som jag har tittat på. Utredningen var visserligen uppdelad i två delar, och den del som gällde Säpo granskade Säpo själva märkligt nog. Om det stämmer så kan det nog finnas en vilja hos Säpo att inte tala om en sådan tavla."

HANS HOLMÉR

"Har Lisbet Palme sagt det till någon så är det nog Holmér. För det var han som höll i de kontakterna. Hon ville ju inte prata med några vanliga snutar och den aversionen tilltog med tiden. Så något egentligt förhör med henne har man ju aldrig hållit."

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.