Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Mystiskt ljussken syntes över Sverige

En övervakningskamera fångade ljusskenet – se det här.
En övervakningskamera mellan Västerås och Eskilstuna fångade ljusskenet på film.
Foto: Läsarbild
En övervakningskamera mellan Västerås och Eskilstuna fångade ljusskenet på film.
Foto: Läsarbild

Från Tranås i söder till Sundsvall i norr. 

Under lördagskvällen upplevde människor över hela landet ett starkt blåaktigt ljussken – följt av ett muller.

Klockan var runt 22.30 när de första rapporterna om ett ljussken över Uppsalaområdet. Fenomenet ska även ha synts till över andra delar av Sverige, däribland på Västkusten och i Stockholm, Västerås och Sundsvall.

– Det låter som att det kan ha varit ett nedfallande objekt. Det kommer in uppskattningsvis 100 ton per dygn i jordens atmosfär och förbränns, säger Johan Marcopoulos, kommunikationsansvarig på Rymdstyrelsen. 

– Beroende på vad det är för densitet på det hela så brinner de olika länge. Det låter som att det skulle kunna vara något sånt.

”Ett stort eldklot”

Eric Stempels är forskare vid institutionen för fysik och astronomi vid Uppsala universitet. Han såg själv ljusskenet skina in genom gardinerna hemma, och menar att det mest troligt beror på en väldigt ljusstark meteor, också kallad bolid eller eldklot, som brunnit upp i atmosfären. Via ett nätverk av kameror som finns över hela Sverige har han kunnat konstatera att ljuset sken upp vid exakt samma tillfälle på en rad olika platser.

– Både det här ljusskenet och mullret som folk har beskrivit är förenligt med att det varit ett stort bolideldklot som brunnit upp i det här området, säger han.

Han berättar att den här typen av fenomen brukar gå att se några gånger per år från Sverige, men att meteoren denna gång varit ovanligt ljus och dessutom brunnit över ett  befolkat område.

– Det här är ingenting farligt, sådana här stenar brukar brinna upp i högre delar av atmosfären och det är väldigt ovanligt att bitar av dem faller ner på jorden, säger Eric Stempels.

Se något mer: Vad är det mystiska ljusfenomenet?

Ljusklotet fångades av en övervakningskamera i Tokyo i somras.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.