Malis president avgår: ”Har jag något val?”

UD uppmanar svenskar att hålla sig hemma – hör Erik Karlsson på UD berätta.
En misstänkt statskupp pågår i Mali.
Presidenten Ibrahim Boubacar Keita uppger i statlig tv att han avgår efter statskuppen.
Foto: LUDOVIC MARIN / POOL / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Foto: MOUSSA KALAPO / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN

Malis president Ibrahim Boubacar Keita avgår och upplöser parlamentet – timmar efter att han frihetsberövats av soldater ur landets militär. 

– Inget blod ska spillas för att hålla mig vid makten, säger han enligt BBC. 

UD uppmanar svenska medborgare i Bamako att hålla sig hemma. 

Nyhetsbyrån AFP rapporterade under tisdagskvällen att presidenten och premiärministern i Mali har gripits. 

Uppgiften kommer från statskuppens ledare. 

Och under nattent till onsdag, svensk tid, avgick presidenten, meddelar han i statlig tv.

– Om vissa delar av våra beväpnade styrkor vill att min tid vid makten ska ta slut genom att vidta dessa åtgärder, har jag då något val?, säger han enligt BBC. 

Kuppmakarna lovar att val ska hållas inom rimlig tid, enligt Reuters.

Fördömer statskuppen

FN:s säkerhetsråd fördömer på onsdagen kuppen och uppmanar alla soldater att släppa alla som hålls fångna och återvända till sina förläggningar. 

Frankrikes president Emmanuel kommer nu att diskutera situationen i Mali med västafrikanska ledare och vädjar om medling. 

Tidigare under tisdagen har Frankrike fördömt statskuppen i Mali. 

En talesperson för militären har bekräftade tidigare under tisdagen för nyhetsbyrån Reuters att skott avfyrats vid militärbasen i Kati, 15 km utanför huvudstaden Bamako.

”Det går rykten om ett pågående kuppförsök och det finns information om oroligheter kring en militärförläggning i Bamako. Vi står i nära kontakt med svenska ambassaden i Bamako och arbetar för att få fram ytterligare information”, skrev Sara Brynedal i en kommentar tidigare under tisdagen.  

Försvarsmakten: ”Uppgifter om att ett uppror pågår”

Även svenska Försvarsmakten har fått uppgifter om oroligheterna.

”Vi har fått uppgifter om att ett uppror pågår utanför Bamako i Mali. Det har inte påverkat den svenska styrkan som är på plats utan vi löser våra uppgifter och uppdrag som tidigare”, skrev Therese Fagerstedt, pressekreterare vid Försvarsmakten, i en kommentar och fortsatte:

”Merparten av de svenska soldaterna befinner sig i Gao men vi har även ett fåtal som tjänstgör i Bamako. I nuläget har vi inga uppgifter på att det skulle vara några oroligheter inne i staden”

”Ett begränsat antal svenskar i landet”

UD uppmanar svenska medborgare som befinner sig i Mali att hålla sig hemma. 

”Sedan en tid tillbaka har det varit en spänd politisk situation i Mali. Utöver den svenska militär närvaron i Mali finns det ett begränsat antal svenskar i landet. Givet det oklara läget i Bamako just nu råder ambassaden svenska medborgare som befinner sig i staden att hålla sig hemma”, skrev Sara Brynedal. 

2012 inleddes en militärkupp på samma militärbas som ledde fram till statskupp, vilket resulterade i att jihadister tog kontroll över norra Mali.Se också:

Malis president Ibrahim Boubacar Keita avgår och upplöser parlamentet.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.