Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Uppgifter om Instagram-tapp sågas

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: Karly Domb Sadof

Nyheten att fotodelningstjänsten Instagram tappat var fjärde användare gav i fredags aktieägarna en kort börsfrossa. Men uppgifterna har avvisats och aktien återhämtade sig.

När fotodelningstjänsten Instagram efter julhelgen uppgavs ha tappat nästan en fjärdedel av sina användare satte aktieägare glöggen i halsen. Facebook, som äger Instagram, fick se sin aktie dyka med nästan tre procent.

Det var bland annat tidningen New York Post som, utifrån siffror presenterade av App Data som mäter användningen, rapporterat en stor dipp i användarsiffror, som i sin tur kopplades till ett omtvistat användaravtal.

Men Instagram har bestridit uppgifterna och har fått medhåll. Bland annat kopplas tappet samman med julhelgen.

– Tappet mellan 24–25 december verkar sannolikt vara kopplat till helgen då folk reser och överlag har andra rutiner än vanligt, säger Brittany Darwell på Inside Network som äger App Data, till nyhetssajten Cnet.

Hon tillägger att flera andra appar såg liknande trender.

Samtidigt har det påpekats att App Data bara har tillgång till information om användare som kopplar sitt Instagram-konto till sitt Facebook-konto, enligt Darwell, cirka 20–30 procent av alla användare.

Efter några timmar hade aktien återhämtat sig och Instagram säger sig ha en "stark och stadig ökning" av användare.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.