Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Uppgifter om drönare vid Forsmark – polisinsats

Se senaste nyheterna med Expressen TV
Forsmarks kärnkraftverk.
Foto: ROGER TILLBERG / STELLA PICTURES

Polisen är på plats vid Forsmarks kärnkraftverk efter att det gjorts en eventuell drönarobservation.

– Vi håller på med informationsinhämtning där, säger Tobias Ahlén-Svalbro vid polisregion Mitt.

Samtidigt har polisen i Stockholm fått in flera larm om drönare de senaste dygnen – och även på tisdagen.

För tredje gången på fyra dagar har polisen kallats till kärnkraftsanläggningen Forsmark på tisdagen.

– Vi är på plats där just nu och utreder en eventuell drönarobservation, bekräftar Tobias Ahlén-Svalbro, presstalesperson vid polisen i region Mitt vid 18-tiden.

Polisen kan i nuläget inte bekräfta om det flugit en drönare över anläggningen. Patruller har varit på plats sedan klockan 17 och arbetar med informationsinsamling.

Enligt uppgifter till Expressen har en polishelikopter skickats till platsen. Tobias Ahlén-Svalbro kan inte bekräfta uppgiften, utan säger att det är oklart om en helikopter skickats.

Polisen har även fått in uppgifter om att två drönare ska ha setts vid det nedlagda kärnkraftverket Barsebäck i Kävlinge kommun vid 19.30-tiden. En förundersökning har inletts om misstänkt olovlig avbildning av skyddsobjekt.

Flera larm även i Storstockholm

Under måndagen fick polisen i Stockholm in flera larm och observationer av drönare runtom i Storstockholm. Polisen bekräftar att det även under tisdagen kommit in samtal.

Enligt uppgifter till Expressen ska en drönare ha setts kring riksdagen så sent som vid 18.30-tiden.

– Under de senaste dygnen, det gäller även i dag, har det gjorts observationer av drönare i region Stockholm. Det har upprättats ett par anmälningar om brott mot luftfartslagen eller brott mot skyddslagen om man rör sig över skyddsobjekt, säger Anders Bryngelsson, presstalesperson vid Stockholmspolisen.

Uppgifter om vingdrönare i Nacka

Enligt uppgifter till Aftonbladet ska fyra stora vingdrönare ha setts i Nacka, varpå flygtrafiken på Bromma flygplats dirigerats om.

Det vill Anders Bryngelsson inte kommentera. Han säger dock att drönare inte är ovanliga i Stockholmsområdet, och att alla larm utreds.

Efter den senaste tidens stora mängd samtal undersöker polisen även om det finns några samband.

– Vi arbetar med att samordna de här ärendena och se om det finns något samband, och om det finns en eller flera drönare, säger Anders Bryngelsson.

Se mer

En stor drönare sågs ovanför Slottet och regeringskvarteren i lördags, och på måndagskvällen meddelade polisen att drönare observerats på flera platser i Stockholm.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.