Dödsoffren i olyckan natten till lördag är brittiska medborgare, medlemmar i ett popband enligt uppgifter till Expressen. Foto: Pontus StenbergDödsoffren i olyckan natten till lördag är brittiska medborgare, medlemmar i ett popband enligt uppgifter till Expressen. Foto: Pontus Stenberg
Dödsoffren i olyckan natten till lördag är brittiska medborgare, medlemmar i ett popband enligt uppgifter till Expressen. Foto: Pontus Stenberg
Bilen med medlemmarna kraschade ner från en bro och störtade 25 meter ner i Södertälje kanal. Foto: Pontus StenbergBilen med medlemmarna kraschade ner från en bro och störtade 25 meter ner i Södertälje kanal. Foto: Pontus Stenberg
Bilen med medlemmarna kraschade ner från en bro och störtade 25 meter ner i Södertälje kanal. Foto: Pontus Stenberg
Det var på lördagen de fem männen kunde identifieras. Foto: Pontus StenbergDet var på lördagen de fem männen kunde identifieras. Foto: Pontus Stenberg
Det var på lördagen de fem männen kunde identifieras. Foto: Pontus Stenberg

Uppgifter: Offren var ett brittiskt popband

Publicerad

De fem dödsoffren i Södertäljeolyckan var britter.

Männen - mellan 20 och 33 år gamla - hade flygbiljetter till London och var troligtvis på väg till Arlanda när olyckan inträffade.

Fyra ska ha varit medlemmar i det brittiska popbandet Viola Beach som hade konsert i Norrköping tidigare på kvällen - medan den femte var deras manager.

De fem döda männen som räddningstjänstens dykare kunde föra upp ur Södertälje kanal efter trafikolyckan på motorvägsbron var brittiska medborgare, enligt det brittiska utrikesdepartementet.

– Vi kan bekräfta att fem brittiska medborgare avled i en bilolycka i Sverige den 13 februari. Vi står i kontakt med lokala myndigheter och stöttar familjerna vid denna svåra tidpunkt, säger en talesperson för det brittiska utrikesdepartementet.

De blev mellan 20 och 33 år gamla, enligt polisen.

Männen var medlemmar i det brittiska popband Viola Beach, medan det femte dödsoffret var deras manager. Bandet var vid olyckstillfället på väg hem efter att ha gjort ett turnéstopp i Sverige. Bandet spelade på festivalen "Where's the music?" i Norrköping, vilket Expressen tidigare under söndagen kunde berätta.

 

LÄS MER: Popbandet Viola Beach i dödsolycka i Norrköping

 

Bilen på väg mot Arlanda

Under natten mot söndag har uppgifter om bandets bortgång även spridit sig bland bandets fans som öppet sörjer på sociala medier.

"Herregud det är hemskt. Det verkar så grymt eftersom från vad jag har sett så verkade de precis få uppmärksamhet. Tankarna är med familjerna", skriver en person.

En annan skriver:

"Jag mår så dåligt över att läsa om grabbarna, inte rättvist att så talangfulla själar ska tas på ett så hemskt sätt".

När olyckan inträffade var bandet på väg mot Arlanda i en hyrbil.

– Bilen var på väg norrut och jag förutsätter att de var på väg till Arlanda eftersom de här fem personerna skulle med ett flyg från Arlanda till London senare på dagen, säger Martin Bergholm, polisinspektör i Södertälje.

Under ett dygns utredningsarbete anser sig polisen ha fått en god överblick över vad som hände i samband med olyckan.

Polisen: "Vi vet ganska mycket"

– Vi vet ganska mycket, men det är inget som vi pratar om nu eftersom det är en förundersökning som pågår, säger Martin Bergholm.

Finns det misstanke om brott?

– Det är inlett förundersökning om vållande till annans död.

Har man någon misstänkt till det brottet?

– Ja, man har en som kan misstänkas, men den personen är avliden.

Martin Bergholm vill inte kommentera om huruvida polisen misstänker att det ska ha funnits rusningsmedel med i bilden i samband med olyckan.

Det var vid 02.30-tiden under natten mot lördag som polis och räddningstjänst ryckte ut till motorvägsbron i Södertälje efter två separata larmsamtal. Den första inringaren hade noterat den trasiga bommen, den andra personen hade sett bilen åka ned i vattnet.

Övervakningsbilder kan vara nyckel

Under en insats som pågick under större delen av dagen lyckades räddningstjänstens dykare lokalisera dödsoffren. Den femte och sista kroppen återfanns först klockan 15.33 - ett halvt dygn efter kraschen. Kropparna har nu förts till rättsläkare för obduktion.

Broöppningen skedde enligt tidsschemat och det enda som var trasigt på bron var bommen. Exakt vad som hände när bilen och dess fem passagerare störtade utför motorvägsbron i Södertälje är fortfarande ett mysterium och kommer att utredas vidare.

Svaret på vad som har hänt kan finnas i Trafikverkets övervakningskameror. Dessa finns uppsatta i anslutning till bron, och på videoupptagningen kan man eventuellt se vad som har hänt.

– Vi har sådana bilder men de skickas via direktlänk till polisen. Det är ett samarbete mellan två myndigheter för att underlätta deras utredningar, sa Katarina Wolffram på Trafikverkets pressjour under lördagskvällen.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag