Till hösten står försvarsmakten inför utmaningar.
Regeringen har krävt att överbefälhavare Sverker Göranson ska dra ned på personalkostnaderna.
I en artikel i DN har ÖB tidigare sagt att Försvarsmakten kan tvingas välja bort en av de tre traditionella försvarsgrenarna: Marinen, flygvapnet eller armén.
Enligt en källa till Aftonbladet ska Sverker Göransson nu gjort valet att avveckla marinen.
- Nu har ÖB gått från ord till handling. I sitt budgetförslag för kommande år har han strypt merparten av marinens utvecklingsprogram över tid. Det handlar om flera miljarder som försvunnit, säger källan till tidningen.
Aftonbladets källa hävdar att marinen inte kommer att finnas kvar om tio år.
"Vi har bekymmer"
Generallöjtnant Jan Salestrand, chef för ledningsstaben på Högkvarteret, ger ett kort svar på uppgifterna om att marinen ska läggas ned:
– Nej, så är det inte. Vi har bekymmer inom alla områden på lång sikt, men det är inte så att vi väljer bort en hel arena, säger han till Expressen.se.
Han hänvisar till uppdraget att kunna försvara landets gränser till sjöss, land och på mark.
– Vi har inte mandat att välja bort en enhet eller en försvarsgren. Allt sådant beslutas av riksdagen.
Att ni inte kommenterar uppgifterna i Aftonbladets artikel, vad beror det på?
- Jag fick veta om artikeln först nu på morgonen. Det kan bero på att förfrågan inte inkom via vår informationsdirektör.
Marinen "mindre känslig"
Apropå regeringens rationaliseringskrav, där Försvarsmakten under de närmaste sex åren kan tvingas göra sig av med 1 800 ur personalen, säger Jan Salestrand att marinen är mindre känslig än till exempel armén.
– Varje fartyg behöver ett visst antal i besättningen, så där finns inga marginaler. Men självklart får vi gå igenom alla delar av vår organisation, säger Jan Salestrand.
I nuläget har Sverige fem nya Corvetter klass Visby av och två av äldre modell som försvarar en ungefär 270 mil lång kuststräcka.
Försvarsminister Karin Enström har sagt sig vara villig att höja försvarsanslaget redan i höst.