I juli slöt flera länder ett avtal med Irans kärntekniska program, men redan då varande USA:s president Barack Obama att det kunde bli sanktioner. Foto: Susan Walsh
I juli slöt flera länder ett avtal med Irans kärntekniska program, men redan då varande USA:s president Barack Obama att det kunde bli sanktioner.  Foto: Susan Walsh

Uppgifter: Nya sanktioner mot Iran

Publicerad

Enligt källor "med insyn" planerar USA att införa nya sanktioner mot Iran på grund av landets ballistiska robotprogram, rapporterar Reuters.

Uppgifterna kommer ett halvår efter det historiska kärnvapenavtalet som slöts mellan USA och Iran.

I juli slöt den så kallade P5+1-gruppen, där USA tillsammans med Storbritannien, Tyskland, Frankrike och Ryssland ingår, ett avtal med Iran om landets kärntekniska program. Avtalet nåddes efter två år av förhandlingar och innebär ett långsiktigt avtal med Iran som hindrar dem från att införa kärnvapen.

Men redan då höjde president Barack Obama ett varningens finger och sa att konsekvenserna skulle komma att bli sanktioner om Iran inte följde de uppsatta reglerna.

– Med det här avtalet stryper vi Irans alla vägar till ett kärtekniskt program, som hade kunnat flytta Iran närmare ett kärnvapen. Om Iran bryter mot sina åtaganden, så kommer det att bli rejäla konsekvenser, sa presidenten då under ett tal i vita huset.

Källor: "Nya sanktioner"

Nu uppger källor "med insyn" enligt Reuters att USA förbereder nya sanktioner mot både företag och privatpersoner över Irans ballistiska robotprogram. Sanktioner innebär att varken amerikanska eller utländska medborgare för göra affärer med företagen och även amerikanska banker skulle frysa privatpersoners och företags tillgångar i USA.

The Wall Street Journal, som citeras av Reuters, har tidigare rapporterat att potentiella sanktioner kan komma att riktas mot så många som 12 företag och privatpersoner i Iran men också i Hongkong och Förenade Arabemiraten. Anledningen ska vara deras misstänkta roll i utvecklingen av ballistiska robotprogram.

Iran: "Bryter mot avtalet"

I oktober provsökt Iran en Emad-robot enligt FN-observatörer som menar att denna skulle ha en kapacitet på att föra stridsspetsar på upp till ett ton minst 100 mil. Observatörerna hävdar att detta skulle bryta mot en säkerhetsresolution - men de uppgifterna har Iran ifrågasatt.

Med hänvisning till kärnvapenavtalet i juli säger amerikanska tjänstemän att finansdepartementet förbehåller sig rätten att svartlista Iranska aktörer som tros vara inblandade i utvecklingen av robotar. Men Iran är inte med på noterna och har sagt att sanktioner tvärtom skulle bryta mot kärnvapenavtalet.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag