Nordkoreas ledare Kim Jong-Un. Foto: AP/TTNordkoreas ledare Kim Jong-Un. Foto: AP/TT
Nordkoreas ledare Kim Jong-Un. Foto: AP/TT
Ett av Nordkoreas robottest. Foto: AP/TTEtt av Nordkoreas robottest. Foto: AP/TT
Ett av Nordkoreas robottest. Foto: AP/TT
USA:s president Donald Trump. Foto: AP/TTUSA:s president Donald Trump. Foto: AP/TT
USA:s president Donald Trump. Foto: AP/TT

Kaxiga svaret: ”Har större kärnvapenknapp”

Publicerad

Nordkoreas diktator Kim Jong-Un kan vara på väg att avfyra ännu en robot.

Amerikanska försvarskällor uppger för NBC att mycket tyder på att en interkontinental ballistisk robot ska skjutas upp inom de närmsta dagarna.

Samtidigt svarar Donald Trump på Kim Jong-Uns hot om att han alltid har kärnvapenknappen nära:

”Min kärnvapenknapp är mycket större”, skriver presidenten på Twitter.

Det var på tisdagseftermiddagen lokal tid som två olika försvarskällor avslöjade för amerikanska tv-kanalen NBC:s reporter Hans Nichols, som är baserad i det amerikanska försvarshögkvarteret Pentagon, att USA befarar att Nordkorea kommer genomföra ytterligare ett robottest innan veckan är slut.

Pentagon ska enligt källorna ha registrerat hög aktivitet i luftrummet ovanför Nordkorea. Samma sak skedde dagarna innan landet sköt upp testrobotar vid tidigare tillfällen.

– Mina källor uppger att de ser hur Nordkorea flyttar runt utrustning, säger Hans Nichols i en direktsändning på NBC.

Förra testet i november

Senaste gången Nordkorea avfyrade en robot var i slutet av november förra året. Roboten flög då österut och landade i havet utanför Japan. Detta efter att missilen flugit över 1000 kilometer under 50 minuter. Missilen misstänktes då vara en interkontinental ballistisk robot.

 

LÄS MER: Nordkorea: Vår nya robot kan nå USA

 

Nordkorea uppgav att det var "den mest kraftfulla" långtdistansrobot landet avfyrat, och att den kan nå hela det amerikanska fastlandet. Enligt ett uttalande från Nordkorea ska roboten även ha en "superstor tung stridsspets".

Trump till Kim: "Min är större"

I sitt nyårstal sade Kim Jong-Un att han alltid har en kärnvapenknapp framför sig på skrivbordet. USA:s president Donald Trump svarade på Twitter natten mot onsdag:

”Jag har också en kärnvapenknapp, men den är mycket större och mer kraftfull än hans, och min knapp fungerar!”

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/948355557022420992

Nordkorea öppnar kanal till Sydkorea

Under nyårstalet berättade Kim Jong-Un också att han ville skicka atleter till vinter-OS i Sydkorea – något som välkomnades av grannlandet. Ett möte mellan länderna föreslogs äga rum den 9 januari. 

Under onsdagsmorgonen rapporterar den sydkoreanska nyhetsbyrån Yonhap att Nordkorea nu svarat genom att öppna den militära kommunikationskanal som finns mellan länderna på nytt, efter order av Kim Jong-Un.

Nordkorea ska ha stängt direktlinan i februari 2016, när Sydkorea stängde en gemensam industri, enligt CNN.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


öda

Till Expressens startsida

Mest läst i dag