Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hoppade av MP i protest – nu bildar han nytt parti

Carl SchlyterFoto: ANNA-KARIN NILSSON

MP-avhopparen Carl Schlyter bildar det nya partiet Vändpunkt, skriver han tillsammans med flera andra personer på DN Debatt

– Vi ställer bara upp om folk vill ha det, då kör vi, säger Schlyter. 

Efter 25 år i Miljöpartiet lämnade den tidigare riksdagsledamoten och EU-parlamentarikern Carl Schlyter slutligen partiet. Nu lanserar han, tillsammans med flera andra avhoppare från partiet, ett nytt parti: Vändpunkt. 

”Sverige saknar ett parti som kan förena goda ambitioner hos de andra partierna med en grundläggande förståelse för situationens allvar och en vision för framtiden. I dag lanserar vi därför Partiet vändpunkt (PV). Vår vision utgår från social och ekonomisk trygghet och en tro på att människor vet bäst själva hur de vill utveckla sina liv.”, skriver han, tillsammans med andra som företräder det nya partiet, i en artikel på DN Debatt.

Schlyter: Behövs parti som förenar klimat och social hållbarhet

Förutom Carl Schlyter har tidigare MP-ledamoten Thomas Hahn skrivit under tillsammans med docent Sofie Hellberg, lektor Kjell Johansson och hissentreprenören Ylva Lundkvist Fridh.

Enligt Aftonbladet är dock även MP-avhopparna Annika Lillemets och Valter Mutt med i det nya partiet. 

Carl Schlyter berättar att han fick idén om att starta partiet efter att han fått reaktioner på sitt avhopp från Miljöpartiet. 

– När jag hoppade av fick jag otroligt mycket feedback från människor som saknade en positiv kraft i politiken som kan ge människor hopp om att problem går att lösa på ett hållbart sätt, säger han och ger sedan en brasklapp. 

Partiet lanseras bara till valet om man genom namnunderskrifter når skyddad partibeteckning, och kan samla in så mycket pengar att man kan trycka upp valsedlar.

– Vi ställer bara upp om vi får ihop 1 500 namnunderskrifter och lyckas samla ihop en halv miljon på bara två veckor. Vi ställer bara upp om folk vill ha det, då kör vi. 

https://www.facebook.com/cschlyter/posts/10157180005394238

”Folk har tröttnat”

I artikeln skriver man att de etablerade partierna har misslyckats med att bemöta växande samhällsproblem, såsom en tilltagande klimatkris och ökande sociala klyftor. 

– Vi tycker att det behövs ett parti som förenar kraftfulla åtgärder mot klimatkris och andra miljöproblem med social hållbarhet. För att få folket med på förändringarna måste man känna trygghet, och då behövs en klimatpolitik som omfördelar även ekonomiska resurser så alla har ekonomisk möjlighet och kraft att minska sina resursbruk, man kan inte lägga allt det ansvaret på individen utan staten måste flytta över resurser så alla har råd att bekämpa klimatförändringar och klimatproblem, säger Schlyter.

Därför vill man göra förändringar i skattepolitiken så pengarna från miljöskatter går tillbaka direkt till folket, med en särskild glesbygdsbonus. 

Man vill även införa en lagändring som gör det möjligt för svenskar att rösta om riksdagsbesluten, och därigenom ge en direkt chans att stoppa dem direkt om inte stöd finns bland folket.

Madestam: ”Tajming är extremt viktigt” 

Statsvetaren Jenny Madestam säger att det är väldigt svårt för nya partier att ta reell plats bland väljarna. 

– Att nya partier ska få ett större uppsving är väldigt svårt. Det man brukar säga krävs är tajming, det är extremt viktigt. Att den fråga som partiet bildas utifrån och som är den väsentliga för partiet – oftast är det ju enfrågepartier som bildas, eller partier som har en tydlig inriktning – är en fråga som väljarna tycker är väldigt viktig just nu, säger hon och fortsätter: 

– På ett sätt är ju klimatfrågan verkligen i ropet, men bekymret är ju att partiet har en konkurrent i det redan etablerade Miljöpartiet och även Centerpartiet, så det är stor konkurrens. 

Men Carl Schlyter ser inga problem i att väljarna splittras bland partierna.

– Nej, jag ser det så här: Folk har tröttnat på nyliberalismens jag och jag, du och du och grupp mot grupp, att vi ska konkurrera med varandra. Folk har tröttnat på det. Jag ser hur reformisterna i S bildas, hur vi bildas, just som en reaktion på hur folk har tröttnat på det här samhället där människa ställs mot människa. Det är det viktiga här, vi ser samverkans kraft i stället för konkurrenskraft, säger Carl Schlyter.

Tidigare språkröret: ”Bäddat för det oundvikliga”

Tidigare MP-språkröret Birger Schlaug skriver på Facebook att det inte är förvånande att ett nytt parti bryter sig ur Miljöpartiet. 

”Samhällsdebatten, den ökande ojämlikheten, likriktningen inom politiken - allt har bäddat för det oundvikliga. Att Carl Schlyter är en av initiativtagarna är inte heller konstigt - och det har Miljöpartiets ledning tyvärr bäddat för genom ett dumt hanterande av kritikerna i den gamla riksdagsgruppen.”, skriver han och fortsätter. 

Birger Schlaug är inte förvånad över det nya partiet.Foto: MARTINA HUBER

”Hade MP orkat med att hålla två bollar i luften - såväl det demokratiska hantverket med kompromissande som opinionsbildning för gröna grundbultar - hade nog det här inte skett.”

Anders Wijkman, tidigare riksdagsledamot för Moderaterna och EU-parlamentariker för Kristdemokraterna, hyllar initiativet på Twitter. 

”Kloka tankar både kring sociala och ekologiska utmaningar. Och mod att kräva både rejäl omställning och skattereform.”, skriver han.

https://twitter.com/AndersWijkman/status/1095806216398430213