Merhawi Aregai, 26, och en annan man sköts med flera skott i huvudet i Kista i onsdags kväll. Foto: Polisen / POLISENMerhawi Aregai, 26, och en annan man sköts med flera skott i huvudet i Kista i onsdags kväll. Foto: Polisen / POLISEN
Merhawi Aregai, 26, och en annan man sköts med flera skott i huvudet i Kista i onsdags kväll.  Foto: Polisen / POLISEN
Polisen hade sent i går kväll ingen gripen för mordn. Foto: Alex Ljungdahl / ALEX LJUNGDAHL EXPRESSENPolisen hade sent i går kväll ingen gripen för mordn. Foto: Alex Ljungdahl / ALEX LJUNGDAHL EXPRESSEN
Polisen hade sent i går kväll ingen gripen för mordn. Foto: Alex Ljungdahl / ALEX LJUNGDAHL EXPRESSEN

Uppgifter: Morden var intern gänguppgörelse

Publicerad

Polisen hade sent i går kväll ingen gripen för morden på Merhawi Aregai, 26, och en annan man i Kista.

Enligt nya uppgifter kan mordet på Aregai ha varit en intern uppgörelse inom det kriminella nätverket Lejonen och minst en person ska ha ringats in av polisen.

– Ingen är gripen, säger Anna Westberg, polisens presstalesperson i Stockholm.

Merhawi Aregai, 26, och en annan man sköts med flera skott i huvudet i Kista i onsdags kväll. Vittnen uppger att de hörde fyra till sex skott innan männen hittades skjutna.

– Fönstren var krossade och de var skjutna i huvudet. De hade puls och andades, säger ett vittne.

Männen fördes i ilfart av polis till sjukhus men deras liv gick dessvärre inte att rädda.

Teori: En intern uppgörelse

Aregai har av poliskällor pekats ut som en av ledarna för Lejonen, enligt polisen ett kriminellt nätverk känt för knarkaffärer i Stockholms förorter. Enligt Expressens uppgifter jobbar polisen efter teorin att han lurades i en mordfälla. Polisen misstänker att skott avlossades inifrån bilen, enligt Aftonbladets uppgifter.

Nya uppgifter visar att mordet kan ha varit en intern uppgörelse inom Lejonen. Det finns spaning mot konkreta personer. Polisen ska enligt uppgifter till Expressen ha tömt alla mobilmaster i området och ringat in minst en intressant person.

Polisen har också jobbat utifrån en teori att han antingen lockades till ett möte med ett rivaliserande gäng, eller till ett möte som rörde någon form av leverans.

– Det finns säkert en historia bakom den här händelsen - antingen är det en ouppklarad affär eller så är det en hämnd för något eller så är det en revirtvist, säger kriminologiprofessor Leif GW Persson.

Männen fördes i ilfart av polis till sjukhus men deras liv gick inte att rädda.Foto: Alex Ljungdahl / ALEX LJUNGDAHL EXPRESSEN

Avancerade inom Lejonen

Det var under de senaste åren som Aregai avancerade inom Lejonen. Enligt Expressens uppgifter var det när flera andra toppnamn inom nätverket hamnade i fängelse som han blev en av ledarna.

I samband med en narkotikadom 2015 berättade han i förhör om sitt liv. Han menade då att namnet Lejonen enbart var en benämning som användes av polisen, inte av medlemmarna själva – och att de i själva verket inte var ett kriminellt gäng utan en vanlig grupp om 20 till 25 vänner. Han brukade utöver umgänget kring Hässelby hänga med vänner i Blackeberg och Norsborg.

Kort därpå dömdes han för grovt vapenbrott efter att ha gått runt på Kungsholmen i Stockholm med ett skarpladdat vapen. Förloppet fångades på film av ett vittne. Han förekommer under 19 avsnitt i belastningsregistret. Han var dömd för flera rån, narkotikabrott, vapenbrott samt våld och hot mot tjänsteman, efter att bland annat ha varit i slagsmål med poliser.

Vapnet som Merhawi Aregai greps med.Foto: Polisen / POLISEN

"Alltid flera sidor av ett mynt"

När Merhawi Aregai sköts till döds stod han åtalad för narkotikabrott i ett fall. Uppgifter som Expressen tagit del av menar att Aregai pekats ut som stökig och gapig, både inom och utanför Lejonen.

En vän som vill nyansera bilden av Aregai säger:

– Media har målat upp honom som en gangsterboss sedan 15-årsåldern men det stämmer inte. Det var först under de sista åren det blev grov brottslighet. När det kom skjutvapen in i bilden. Det finns alltid flera sidor av ett mynt. Han var en bra kille, skrattade och var glad. Han var absolut ingen dålig människa. Han var en bra människa med hjärtat på rätt ställe och gjorde allt för sina vänner och för sin familj. Så skulle jag vilja beskriva honom lite kort.

"Stabil och lojal kille"

En annan vän håller med:

– Jag kände honom ganska bra. För mig var han en stabil och lojal kille med ett stort, gott hjärta för sin familj och för sina vänner. Han var som andra. Man gillar vissa och inte andra.

Sent i går kväll var ingen person frihetsberövad för dubbelmordet i Kista.

Fem misstänkta mord i Stockholm

HALLONBERGEN, TISDAG MORGON: TVÅ DÖDA

En man larmar 112 om att blivit knivskuren. Han och en kvinna avlider sedermera av sina skador. Två poliser blir vittnen och öppnar eld mot gärningsmännen. Tre män har häktats misstänkta för mord.

ALBY, TISDAG KVÄLL: EN DÖD

En man i 22-årsåldern hittas död i en trappuppgång i Alby, sydväst om Stockholm. En man anhölls i sin frånvaro som misstänkt för mord. En person har angivit sig själv som skyldig till mordet, skriver DN. Mordet har inte samband till kriminella nätverk, enligt polisen.

KISTA, ONSDAG KVÄLL: TVÅ DÖDA

Två män skjuts ihjäl i en bil i Kista. Enligt Expressens uppgifter jobbar polisen efter teorin att ett av offren, Merhawi Aregai, lurades i en mordfälla.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag