Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Flygvapnet fäller bomb över jättebranden i Älvdalen

Foto: Mats Nyström/Försvarsmakten
Foto: ROBBAN ANDERSSON
Foto: Robert Jonsson
Foto: Mats Nyström/Försvarsmakten..Publicering får ej
Bomben av typen GBU 49 förbereds på Blekinge flygflottilj i Ronneby. Foto: MATS NYSTRÖM/FÖRSVARSMAKTEN/TT
1 / 7

Under onsdagen har Jas-plan släppt en bomb över elden vid Trängslets skjutfält i Älvdalen för att kväva branden.

– Det preliminära resultatet är hittills gott, säger Anders Persson, överste på Försvarsmakten och representant för flygvapnet. 

Efter framgångarna kan det bli aktuellt med ytterligare bombningar vid skogsbränder på andra platser i landet, rapporterar Aftonbladet.

Branden på skjutfältet norr om Trängslet i Älvdalens kommun i Dalarna har gäckat räddningstjänsten. Odetonerad ammunition har hotat släckningsarbetet och under tisdagskvällen hoppade branden över begränsningslinjen i det norra brandområdet.

Dessutom har rökutvecklingen varit så kraftig att helikoptrarna inte kunde flyga över branden. 

Okonventionell metod

Nu sätter räddningstjänsten in en okonventionell metod. Vid lunchtid på onsdagen släppte Jas-plan en bomb över den brinnande skogen för att på så sätt kväva branden, vilket Expressen var först att berätta om. 

– Man har prövat metoden att med stridsflygplan göra en bombfällning som släckningsförsök, bekräftar Marie Tisäter på Försvarsmakten. 

Detta efter en begäran från räddningstjänsten för att försöka få bukt med den problematiska branden. 

Försvarsmakten: "Utomordentligt bra"

Den nya strategin offentliggjordes även på en presskonferens som räddningstjänsten kallat till vid klockan 14 under onsdagen. 

Personal från brandkåren samt Försvarsmakten kontrollerar effekterna efter bombfällning. Foto: Mats Nyström/Försvarsmakte

Enligt Johan Szymanski, räddningsledare på plats, är slutsatsen från dagens aktion att en bombning kan vara ett verktyg vid "värsta möjliga scenario". 

– Vår uppfattning är att branden är unik, med anledning av den odetonerade ammunitionen. Det betyder att man inte kan använda sig av konventionella släckningsmetoder, säger han under presskonferensen.

– Vi har gjort allt vi har kunnat för att ta fram resurser för att hantera denna svåra situation, säger Urban Mohlin, generalmajor på Försvarsmakten.

https://www.instagram.com/p/Blp7Ffclc0z/?hl=sv&taken-by=forsvarsmakten

Enligt Anders Persson, överste på Försvarsmakten och representant för flygvapnet, föll bomben från 3 000 meters höjd. 

– Det har gått utomordentligt bra, och det preliminära resultatet är hittills gott, säger han. 

Kan bomba bränder på fler platser

På onsdagkvällen rapporterar Aftonbladet att det lyckade testet kan ge upphov till fler bombningar vid andra skogsbränder i Sverige. 

– Det här skedde på ett skjutfält där vi kunde garantera säkerheten. Skulle det finnas likartade former någon annanstans kommer vi att titta på det då, säger generalmajor Urban Molin till tidningen och fortsätter:

– Skulle det bli aktuellt att använda den här exceptionella metoden på en plats som inte är ett skjutfält, då måste vi i samverkan med kommun, länsstyrelse och andra se över förutsättningen för att göra det. Rent tekniskt har vi inga problem med att göra det.

Flera stridsplan över området

Enligt Expressen reporter på plats har flera stridsflyg flugit över det brinnande området.

– Avspärrningarna vid det militära området vid Älvdalens skjutfält kvarstår, cirka sex mil från det brandhärjade området. Strax innan lunchtid flög två stridsflyg simultant över trädtopparna mellan Älvdalen och Särna, i riktning mot branden, säger reporter Elin Jönsson från platsen. 

Bomben av typen GBU 49 förbereds på Blekinge flygflottilj i Ronneby. Foto: MATS NYSTRÖM/FÖRSVARSMAKTEN/TT

Brandkåren: Begärt stöd

Emma Jidemyr, presskommunikatör på Mora brandkår, berättar att man under onsdagsmorgonen har jobbat med att eftersläcka branden som spridit sig utanför begränsningslinjen.

– Man har haft sju helikoptrar i luften. Enligt den senaste informationen är brandområdet 3 300 hektar stort, säger hon.

Enligt Emma Jidemyr är branden ännu inte under kontroll.

– Det är därför man har begärt om stöd från Försvarsmakten.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.