Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Chauffören svimmade när han såg kropparna

Se filmerna: Föraren ska inte ha känt till vad han hade i lasten.
Mo Robinson är gripen misstänkt för mord.Foto: SHUTTERSTOCK / SHUTTERSTOCK
Polisen undersöker lastbilen.Foto: XINHUA / XINHUA/SIPA USA SIPA USA
Polis vid platsen.Foto: RAY TANG/SHUTTERSTOCK / RAY TANG/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK
Här körs lastbilen i väg från platsen där de 39 personerna hittades döda.Foto: VICKIE FLORES / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Själva lastbilstrailern med människorna kom från Zeebrugge i Belgien. Där säger hamnchefen att de hittar migranter varje dag.Foto: SHUTTERSTOCK / SHUTTERSTOCK

De 39 personer som hittades döda i en lastbil i Essex på onsdagen frös ihjäl, skriver The Telegraph.

Alla offren – 31 män och åtta kvinnor – var från Kina.

Enligt Daily Mail svimmade chauffören Mo Robinson när han upptäckte kropparna i lastbilens trailer. 

En av de mest omfattande mordutredningarna någonsin har inletts i Storbritannien. Detta efter att 39 personer hittats döda bak i en lastbil i en industripark i staden Grays i Essex strax öster om London.

Det skedde under natten mellan tisdagen och onsdagen.

Uppgifter: 39 personer frös ihjäl

Arbetet med att identifiera de 39 personerna har påbörjats, och enligt polisen är de alla – 31 män och åtta kvinnor – kinesiska medborgare.

Det skriver polisen i ett pressmeddelande.

Enligt The Telegraph hittades de döda i ett kylutrymme bak i trailern till en långtradare. Där kan temperaturen bli så låg som minus 25 grader – och enligt källor till tidningen är det troligt att de 39 personerna dog av hypotermi (nedkylning).

Den nordirländske lastbilschauffören Mo Robinson, 25, har gripits misstänkt för mord. Polisen har också slagit till mot flera adresser med koppling till honom.

Men enligt källor till The Telegraph, med insyn i utredningen, är det ”högst osannolikt” att Robinson kände till människosmugglingen. Och han ska själv ha larmat polisen.

Robinson svimmade

Daily Mail rapporterar att Robinson hävdat att han svimmade när han fick se kropparna i lastutrymmet. Polisen ska ha övertygat ansvarige åklagare att man ska hålla Robinson häktad i ytterligare 24 timmar för förhör. 

Enligt vänner till Robinson upptäckte han kropparna när han öppnade lastutrymmet för att läsa dokumentation som låg där. 

Människosmugglarna påstås använda sina offer till att sälja som ”slavar” till bland annat bordeller. 

Mo Robinson tog långtradarens dragbil – utan trailer – med färja från Dublin i Irland till Holyhead i Wales i lördags.Foto: SHUTTERSTOCK / SHUTTERSTOCK

Lastbilchauffören hämtade upp lasten

Mo Robinson tog långtradarens dragbil – utan trailer – med färja från Dublin i Irland till Holyhead i Wales i lördags. Därefter körde han, enligt flera brittiska medier, tvärs över Storbritannien till Purfleet utanför London och hämtade upp en trailer med last.

Själva trailern som människorna hittades i kom från belgiska Zeebrugge. Där säger hamnchefen att de hittar migranter varje dag.

Även i Belgien har en utredning inletts.

39 döda i lastbil – detta har hänt

Lördag 19 oktober: Chauffören Mo Robinson anländer till Holyhead i Wales med färja från Dublin. Med sig har han en långtradare utan trailer.

Han kör tvärs över Storbritannien, österut mot London.

Klockan 14.49, tisdag 22 oktober: Lastbilstrailern – där 39 människor befinner sig – lämnar hamnstaden Zeebrugge, enligt belgiska myndigheter.

Klockan 00.30, onsdag 23 oktober: Lastbilscontainern anländer till Purfleet i Storbritannien.

Klockan 01.05, onsdag 23 oktober: Mo Robinson hämtar upp lasten i Purfleet och kör vidare mot industriparken Waterglade, cirka 7,5 kilometer därifrån.

Klockan 01.40, onsdag 23 oktober: Polisen larmas, via ambulans, om att 39 personer hittats döda i ett lastbilssläp i en industripark i Grays i Essex.

Enligt The Telegraph riktar polisen nu sin uppmärksamhet mot ett irländskt nätverk av människosmugglare. Lastbilen registrerades i Varna i Bulgarien för två år sen, en ort som är känd för sina kopplingar till irländska republikanska gäng.

Liknande tragedi för 19 år sen

Händelsen liknar en tragedi som inträffade i den brittiska hamnstaden Dover för 19 år sen.

Då hämtades 60 kineser från ett lager i Rotterdam i Nederländerna. De packades sen in bakom kartonger med tomater i en lastbil med kylaggregat, för att sen föras med färja från Zeebrugge över den Engelska kanalen. 

Bara två av dem överlevde, rapporterar Channel 4.

 

 Magnus Falkehed: Det händer nu i utredningen

Expressens utrikeskorrespondent om en av de största utredningarna i brittisk historia.