Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Uppgifter: May tvingas bort – vid årsskiftet

Tories parlamentsledamöter hotar med att störta Theresa May efter katastrofvalet. Trots det bildar hon regering med DUP. Foto: BEN CAWTHRA/REX/SHUTTERSTOCK
Foto: / I-IMAGES / POLARIS POLARIS IMAGES

Avgångskraven haglar över Theresa May efter nederlaget i det brittiska parlamentsvalet.

Samtidigt pågår arbetet med att bilda regering tillsammans med nordirländska partiet DUP.

Men nu har över 500 000 människor skrivit under ett manifest som uppmanar de konservativa att avbryta det kontroversiella samarbetet.

Den interna kritiken mot Theresa May är hård efter de konservativas nederlag i valet och nu hotar flera av partiets parlamentsledamöter att störta Theresa May inom sex månader.

Rykten om premiärministerns avgång började därför snabbt cirkulera, men brexits statssekreterare Davis Jones ryckte ut som stöd - samtidigt som han sagt att det är "omöjligt att säga" om Theresa May fortfarande kommer att vara premiärminister inom loppet av sex månader. 

– Hon behöver fundera över sin position. Det var en förfärlig kampanj, och då är jag ändå generös. Vi behöver ta nya tag och vår ledare behöver ta nya tag, säger parlamentsledamoten Anna Soubry till Daily Mail.

En avgång skulle förvärra situationen

Även parlamentsledamoten Sarah Wollaston är orolig över framtiden.

– Resultatet kommer oundvikligen att få konsekvenser för vår förhandlingsposition för parlamentets slutgiltiga överenskommelse om brexit, säger hon till Daily Mail.

Flera anonyma källor inom partiet tror att May kommer avgå innan årets slut. Andra tror att en eventuell avgång skulle göra hela situationen värre och leda till ytterligare ett nyval, vilket "ingen vill, allra minst allmänheten".

Enligt Daily Mail är det endast tidigare justitieminister Chris Grayling som har gått ut offentligt och försvarat May.

– Nej, hon bör inte avgå. Hon vann fler röster än vad någon annan konservativ premiärminister eller ledare har gjort under flera generationer, sa han i ett uttalande.

Kritik mot samarbetet med DUP

Nu har premiärministern fått drottningens tillåtelse att bilda regering och planen är att skapa en minoritetsregering med stöd av det nordirländska partiet DUP, Democratic Unionist Party - på samma vis som Socialdemokraterna i Sverige i många år fått stöd av Vänsterpartiet även om de inte bildat en gemensam regering.

Men det brittiska samarbetet mellan DUP och Tories är kontroversiellt – och tolv timmar efter att Theresa May presenterade sina regeringsplaner hade över 500 000 människor skrivit under ett manifest där de protesterar mot samarbetet och kräver att de konservativa avbryter det, skriver The Mirror.

Nordirländska DUP är abortmotståndare, tar ställning mot samkönade äktenskap och har tidigare haft en miljöminister som är klimatförnekare.

Dessutom är de den ena parten i den sköra fredsöverenskommelsen mellan katoliker och protestanter på Nordirland och genom att May nu tar aktivt stöd av DUP menar hennes kritiker att hon riskerar att rubba fredsbalansen.

Frågan är extra känslig i dessa dagar då den gemensamma maktfördelningen mellan fredsprocessens två parter kraschade i januari år då katolska Sinn Fein avbröt uppgörelsen när DUP-ledaren Arlene Foster vägrade avgå som försteminister i det nordirländska parlamentet – trots att hon var ansvarig finansminister när ett energiprojekt överskred sin budget med drygt fyra miljarder kronor.

Spekuleras om ersättare för May

Samtidigt som avgångskraven haglat över Theresa May ställdes krav på att hon skulle sparka två av sina närmaste rådgivare – Nick Timothy och Fiona Hill. Enligt Sky news har de nu själva valt att lämna sina poster.

I samband med avgångskraven påbörjades även spekulationer om Mays efterträdare. Namn som utrikesminister Boris Johnson, som många trodde skulle ta över partiet efter David Cameron, samt inrikesminister Amber Rudd, som fått mycket beröm efter att ha deltagit i tv-debatter i stället för May, ligger högt på vadslagningsfirmornas listor.

 

LÄS MER: De kan ta över om Theresa May avgår 

 

Trots avgångskraven är premiärministern bestämd – hon stannar kvar på sin position. Enligt Daily Mail har hon sagt att hon har ett ansvar att agera i "nationens intresse" och att hon därmed ska sitta kvar "under landets kritiska period" och de kommande förhandlingarna om brexit.

– Det är vad folket röstade för i juni och det är vad vi kommer att jobba för, sa hon.

LEDARE: Läxan från May