Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Karlssons comeback – nya rollen inför valet

SD presenterar ny satsning: ”Vill utmana C och S”.
Mattias Karlsson, SD.
Foto: SVEN LINDWALL

Mattias Karlsson gör comeback i SD-toppen.

Han kommer att få ansvar för landsbygdsfrågorna.

– Min bedömning är att väljare i städer är mer ideologiskt fastkilade än vad man är på landsbygden, och att det finns ett missnöje på landsbygden med den förda politiken som jag upplever är större än på länge, säger han till Svenska Dagbladet.

Idag klockan 11 presenterar Sverigedemokraterna en ny talesperson som får en ”central” roll, enligt inbjudan till presskonferensen.

Expressen kunde på morgonen rapportera att det rör sig om Mattias Karlsson som nu gör comeback i SD-toppen. Uppgifter som sedan bekräftades av SvD som intervjuat Karlsson.

Med i ”de fyras gäng”

Mattias Karlsson betraktas som Sverigedemokraternas chefsideolog och har ingått i ”de fyras gäng” tillsammans med partiledaren Jimmie Åkesson, partisekreteraren Rickard Jomshof och Björn Söder. Det var de här fyra som tog kontrollen över partiet runt 2005.

Karlsson vikarierade för Jimmie Åkesson under sjukskrivningen för utbrändhet efter valet 2014. 

I mars 2019 lämnade Mattias Karlsson posten som gruppledare av familjeskäl, han sa till Expressen att han ville bli ”en bättre pappa”, och startade sedan den oberoende konservativa tankesmedjan Oikos. 

Karlsson har behållit sin riksdagsplats och nu återkommer han alltså i en central roll.

– Jag mår väldigt mycket bättre nu. Det är tufft att vara på toppen i politiken och ha de högsta och mest framskjutna positionerna. Särskilt om man gör det över tid och under de villkor vi hade att verka under med väldigt extremt motstånd på olika sätt, säger han till SvD.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.