Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Uppgifter: Macron kallar Boris Johnson för ”clown”

Boris Johnson kritiseras efter ”kaostal”
Franske presidenten Emmanuel Macron.
Foto: GAILLARD ROMAIN/POOL/ABACA / STELLA PICTURES
Brittiske premiärministern Boris Johnson.
Foto: MARTYN WHEATLEY / I-IMAGES / POLARIS IMAGES

Franske presidenten Emmanuel Macron ska ha sagt att brittiske premiärministern Boris Johnson har en ”vulgär attityd” enligt ett franskt magasin.

– Det är sorgligt att se en stor nation, där vi tillsammans kunde få så mycket gjort, ledas av en clown, ska Macron ha sagt enligt Guardian.

Den fransk-brittiska relationen har stadigt försämrats sedan Storbritannien gick ur EU. 

– Brexit blev startskottet på Johnson-cirkusen. Han insåg snabbt att situationen var katastrofal för britterna med brist på bensin och många andra produkter. Han målade upp sig själv som ett offer och gjorde Frankrike till syndabock, ska Macron ha sagt vid en privat konversation enligt det franska politiska magasinet Le Canard enchaîné.

Macron uppges ha sagt att Johnson har en ”vulgär attityd”.

– Johnson talar med mig, allt går bra, vi har diskussioner som vuxna människor. Sedan kritiserar han mig efteråt på ett plumpt sätt. Det är alltid samma cirkus, ska Macron ha sagt och fortsatt med:

– Talar man med honom på tu man hand ber han om ursäkt för sitt beteende, samtidigt som han säger att han alltid måste ha den allmänna opinionen i åtanke.

Macron ska ha kallat Johnson för ”clown”

Macron blev irriterad på Johnsons beteende efter det att 27 migranter drunknade när de försökte ta sig över Engelska kanalen i slutet av förra månaden. Johnson använde Twitter för att presentera en plan för hur man hädanefter avser att hantera migranternas försök att korsa kanalen – en plan han inte i förväg hade lagt fram för Macron.

– Jag blir förvånad när de använder såna här oseriösa metoder. Vi ledare kommunicerar inte om såna här frågor via tweets, sade Macron efter Johnson Twitter-inlägg enligt Guardian.

Sylvie Bermann, Frankrikes före detta ambassadör i Storbritannien, sade nyligen att relationen mellan länderna är ”den sämsta sedan Waterloo”. Vid slaget vid Waterloo i Belgien den 18 juni 1815, som utkämpades mellan Napoleon och hans trupper på ena sidan och Storbritannien och dess allierade på den andra, förlorade Napoleon 25 000 man medan den brittiske fältmarskalken Wellington förlorade 15 000 man.

– Det är sorgligt att se en stor nation, där vi tillsammans kunde få så mycket gjort, ledas av en clown, ska Macron ha sagt om Johnson vid en privat konversation enligt Le Canard enchaîné.

Boris Johnsons talesperson säger att premiärministern fortfarande har en ”nära arbetsrelation med president Macron”.

Boris Johnsons svar efter ”kaostalet”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.