Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Uppgifter: Lövin redo att ta över Miljöpartiet

Isabella Lövin är redo att ta över som språkrör för MP, skriver Dagens industri. Foto: Anna-Karin Nilsson
Gustav Fridolin och Åsa Romson är under press. Foto: Anna-Karin Nilsson

Isabella Lövin är redo att ta över som nytt språkrör, enligt uppgifter till Dagens industri.

Nu för de stora MP-distrikten intensiva diskussioner om Gustav Fridolin och Åsa Romsons framtid.

– Det handlar inte bara om den senaste veckan, det handlar om det senaste året. Inte bara om grodor utan hela vår regeringsduglighet, säger en källa till tidningen.

Miljöpartiets språkrör Åsa Romson och Gustav Fridolin är hårt ansatta i den kris som partiet nu genomgår.

Tidigare i veckan meddelade språkrören att de ställer sina platser till förfogande - om valberedningen hellre ser andra kandidater på posten.

Sedan dess har flera tunga partiföreträdare krävt att Åsa Romson avgår. En utpekad favorit till att ta över efter Romson har varit nuvarande biståndsminister Isabella Lövin.

Nu ska Lövin ha meddelat valberedningen om att hon är redo att axla ansvaret, enligt uppgifter till Di.

Valberedningens ordförande Joakim Karlsson, vill inte kommentera uppgiften om Isabella Lövin eller vilka kandidater som varit i kontakt med valberedningen.

– Det är ingenting jag kommenterar, säger han och fortsätter:

– Det jag kan säga är att vi har pratat med väldigt många inom partiet och kommer att fortsätta göra det.

Lövin tidigare: "Inte aktuellt"

Isabella Lövin är på tjänsteresa i Nepal och Myanmar. Hennes pressekreterare kommenterar uppgifterna så här:

'"Vi är i Myanmar nu. Isabella Lövin har redan uttalat sig om språkrörens beslut tidigare i veckan, i övrigt kommenterar vi inte interna processer"

Lövin kommenterade i tisdags språkrörens besked och uppgav då att hon har fortsatt förtroende duon. Spekulationerna om att hon själv skulle ta över jobbet kommenterade hon med att "det inte är aktuellt just nu".

– Det krävs en nystart för att återvinna det förtroende som väljarna gav oss för att vi ska komma igenom denna kris starkare, ta regeringsansvar och driva vår sakpolitik. Nu är det upp till valberedningen och kongressen att säga sitt, sa Isabella Lövin då.

 

LÄS MER: Lövin välkomnar språkrörens drag

 

Inom partiet finns ett stort missnöje gentemot både Åsa Romson och Gustav Fridolin, uppger "flera tunga källor" för tidningen.

"Handlar i högsta grad om båda"

– Det handlar i allra högsta grad om båda två, jag ser stora problem, på ett sätt ännu större, med Gustav, säger en källa.

Vid en rundringning under torsdagen meddelade endast fyra av 21 distrikt att man har fortsatt förtroende för Romson och Fridolin att leda partiet, medan resten avböjde att svara.

Den senaste tidens kris - där bostadsminister Mehmet Kaplan tvingats bort, partistyrelsenominerade Yasri Khan lämnat sina uppdrag och de båda språkrören ställt sina platser till förfogande - ska inte vara det enda som ligger bakom det pyrande missnöjet.

Kritiseras för regeringsduglighet

– Det handlar inte bara om den senaste veckan, det handlar om det senaste året. Inte bara om grodor, utan hela vår regeringsduglighet, säger en källa till Di.

Sedan Miljöpartiet gick in i regering tillsammans med Socialdemokraterna har partiet fått vika sig i ett antal hjärtefrågor. Det handlar bland annat om Vattenfalls brunkolsförsäljning i Tyskland, Förbifart Stockholm och omställningen till en ny stramare migrationspolitik.

Expressen söker Isabella Lövin för en kommentar.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!