Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Uppgifter: Lööf och Björklund kan inte nobba Kristersson igen

Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / PATRIK C ÖSTERBERG / IBL BILDBY/
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / PATRIK C ÖSTERBERG / IBL BILDBY/
Foto: STINA STJERNKVIST/TT / TT NYHETSBYRÅN

Ulf Kristersson kan få en ny chans att bli statsminister.

Nu ökar det interna trycket inom C och L på att släppa fram M-ledaren för att bilda regering uppger källor för Aftonbladet.

Personer runt Annie Lööf uppger samtidigt för tidningen att det går att stoppa SD:s inflytande i en alliansregering.

När riksdagen på fredagen ska ta ställning till Stefan Löfven som ny statsminister väntas S-ledaren röstas ned.

Mycket tyder därför på att Ulf Kristersson kan få en ny chans att ställas inför riksdagen, trots att hans allianskollegor i C och L tidigare röstat bort honom.

Men nu börjar flera personer inom både Centern och Liberalerna anse att partierna bör stötta M-ledaren, och trycket ökar därmed på Annie Lööf och Jan Björklund att släppa fram en alliansregering.

C garant mot SD-inflytande

Enligt vad Aftonbladet erfar har det den senaste tiden lobbats rejält internt för att C ska ställa sig bakom M-ledaren vid en ny statsministeromröstning. 

Det ska enligt tidningen röra sig om två olika spår – dels att man måste hålla ihop alliansen som varit en enhet i 14 år, dels att det går att komma runt SD-frågan, även om Kristersson släpps fram. 

Tanken inom partiet är att C skulle fungera som en garant för att SD inte skulle få något inflytande i en minoritetsregering eller ett budgetsamarbete i riksdagen med en smal M-regering. Om SD fick inflytande skulle C avbryta samarbetet och fälla Kristersson. 

Öppen strid inom L

Samtidigt har det pågått en öppen strid mellan två olika falanger i L, där ena sidan står på partledare Jan Björklunds sida och anser att det är omöjligt att sitta i en regering som tar stöd av SD medan andra sidan stöder ett alternativ där Ulf Kristersson är statsminister.

– Liberalerna bör i nuläget stödja en moderatledd regering genom att rösta gult vid en eventuellt förnyad omröstning om Ulf Kristersson. Därefter arbetar vi liberaler i en aktiv och konstruktiv opposition. Nu har mittenalternativet och vänsteralternativet prövats fullt ut, säger Ulrica Solver-Gustavsson, ordförande för Liberala förbundet i Örebro län, till Aftonbladet.

– Vårt ställningstagande ligger kvar, som vi deklarerat tidigare. Vi vill inte att SD ska ha något inflytande i regeringen. Just nu har vi inget annat att ta ställning till, vi får se v ad talmannen kommer fram till, säger Anna-Lena Johansson, ordförande för Liberala förbundet i Stockholms län, till Aftonbladet.