Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Löfven har känt till läckan sen januari

Presskonferensen hölls på Rosenbad. Foto: / ALEX LJUNGDAHL
Transportstyrelsen har varit i blåsväder. Foto: ALEX LJUNGDAHL / ALEX LJUNGDAHL EXPRESSEN
Stefan Löfven har känt till läckan sedan i januari. Foto: / ALEX LJUNGDAHL

Statsminister Stefan Löfven har känt till IT-läckan från Transportstyrelsen sen i januari.

Då hade Anders Ygeman redan vetat om den i ett år – och Peter Hultqvist nästan lika länge.

– Jag hade gärna haft informationen tidigare, säger Löfven.

– När jag ser hela bilden är det klart, det är därför jag säger det, det är märkligt. Men det är Näringsdepartementet som har ansvar för Transportstyrelsen.

It-läckan från Transportstyrelsen, där känsliga uppgifter hanterats av ej säkerhetsprövad personal i andra länder, skakar både myndigheten och regeringen. Anna Johansson, S, är infrastrukturminister och ansvarig för Transportstyrelsen – hon säger att hon inte fick information om krisen förrän i år, trots att Säpo började titta på ärendet redan 2015.

Inrikesminister Anders Ygeman, S, fick dock reda på det redan i januari förra året. Och försvarsminister Peter Hultqvist, S, i mars samma år.

– Jag hade gärna haft informationen tidigare, säger Stefan Löfven. Foto: / ALEX LJUNGDAHL

Statsminister Stefan Löfven har känt till läckan sen i januari i år, meddelade han vid en presskonferens på måndagen.

– Jag fick information om det inträffade i januari i år, säger Löfven.

– Det var i samband med att generaldirektör Maria Ågren delgavs misstanke om brott som jag fick informationen.

"Hade gärna haft informationen tidigare"

Vid presskonferensen på Rosenbad säger statsministern att det är respektive statsråd som har hand om sin egen myndighet, och att då Anna Johansson inte hade informationen fanns det ingen som skulle meddela Löfven.

– Jag hade gärna haft informationen tidigare, säger Löfven samtidigt som han är tydlig med att han inte beskyller Ygeman eller Hultqvist.

– När jag ser hela bilden är det klart, det är därför jag säger det, det är märkligt. Men det är Näringslivsdepartementet som har ansvar för Transportstyrelsen.

Vidare säger Löfven att han har förtroende för alla statståd, det gäller "alltid tills annat sägs".

Stefan Löfven höll i presskonferensen med bland annat Transportstyrelsens nya generaldirektör, Jonas Bjelfvenstam. Foto: / ALEX LJUNGDAHL

På frågan om Löfven har pratat med Ygeman om att den senare inte meddelade honom om situationen svarar han:

– Vi har gått igenom hela informations … hur det gått igenom … jag har fått en beskrivning som är full. Varje statsråd sköter sin myndighet.

Tillsätter utredare

Stefan Löfven meddelar vid presskonferensen på Rosenbad att delar av Transportstyrelsens styrelse ska bytas ut. Därutöver: En ny lagstiftning kan träda i kraft den 1 januari nästa år. 

– Lagstiftningen kommer att i större utsträckning träffa näringslivet, säger Löfven. 

Bland annat föreslås en möjlighet att utöva tillsyn över leverantörer där deras uppdrag rör offentliga uppgifter, meddelar Löfven.

Löfven meddelar också att en utredare kommer tillsättas, och att en skarpare gräns för outsourcing kan införas.

Tre ministrar kan tvingas gå

Kritiken mot regeringens hantering av ärendet har varit massiv från oppositionen. Därutöver har bland andra Expressens politiske kommentator K-G Bergström skrivit att det logiska nu är att Stefan Löfven plockar bort Anders Ygeman och Anna Johansson från sina ministerposter. Statsvetaren Tommy Möller säger till DN att Ygeman, Johansson och Hultqvist kan få lämna sina poster.

Men: Expressen erfar att inga ministrar kommer avgå, i alla fall inte med besked på måndagen. Enligt uppgifter är Löfvens plan är att hålla ut innan en eventuell misstroendeförklaring – som alla oppositionspartier, även V, öppnat för.

Flera partier och partiledare – däribland Annie Lööf – har öppnat upp för en misstroendeförklaring mot ett eller flera statsråd. Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN

Löfven vill vid presskonferensen inte uttala sig om eventuella misstroenderöster, och han säger att han har fullt förtroende för sina statsråd.

– Alla statsråd har fullt förtroende tills annat meddelas. Det gäller alla statsråd, säger Löfven.

Expressens uppgifter gör gällande att Löfven inte är säker på att oppositionen faktiskt gör verklighet av sina misstroendehot, och då vill han vänta med att avskeda någon.