Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Uppgifter: Kvinna föll av buss till flygplatsen

Fortsatt kaos på flygplatsen i Kabul • Uppgifter: Kvinna föll av svensk evakueringsbuss
Flygplatsen i Kabul.
Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN
Amerikanska soldater vid en checkpoint vid flygplatsen.
Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN
Personer köar vid ett plan, som ska ta dem från Kabul till Tyskland.
Foto: CHINE NOUVELLE/SIPA/SHUTTERSTOCK / CHINE NOUVELLE/SIPA/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK

Kvinnan klamrade sig desperat fast för att komma med en av bussarna som i går gick från den svenska ambassaden i Kabul mot flygplatsen. 

I farten ska hon ha tappat taget och fallit till marken. 

– Jag såg hur hon föll till marken och blev liggande innan hon fördes bort, säger en tolk som själv försöker att ta sig ut från Afghanistan. 

Fyra bussar ska enligt uppgift till Expressen ha avgått i går från den svenska ambassaden mot Kabuls flygplats, uppger en person som tidigare arbetat som tolk för de svenska styrkorna för Expressen. 

Bilder från platsen visar på hundratals personer som trängs för att komma ombord på bussarna. När konvojen avgick hängde folk på utsidan av bussarna. 

– Barn var klämda mot fönstren, det var hemskt, säger den tidigare tolken till Expressen. 

Flera personer berättar för Expressen att en kvinna föll av i farten och blev liggande på marken. 

– Jag såg hur hon föll till marken och blev liggande, säger den tidigare tolken som själv är desperat för att komma ut tillsammans med sin familj innan flygplatsen stängs. 

Mannen vet inte om kvinnan överlevde fallet.

 – Jag såg bara att hon fördes bort, hon var svårt skadad, säger han. 

Expressen har ställt frågor till UD om händelsen, men inte fått besked om händelsen är känd för de svenska myndigheterna.

– I nuläget kommenterar vi inte den pågående evakueringen utan hänvisar till de framträdanden i media som utrikesministern har gjort, säger Hanna Rehn vid UD:s presstjänst. 

Tidigare på torsdagsmorgonen rapporterade Expressens krigskorrespondent Magda Gad att en av bussarna ska ha fastnat på vägen till flygplatsen. 

Bussen åkte enligt uppgift 17.00 på onsdagen från den svenska ambassaden, men stoppades på vägen. 

En kvinna som Magda Gad talat med beskriver kaoset för att ta sig till flygplatsen med bussarna. Hon bistod vid en av de tidigare transporterna som helt misslyckades. 

– Vi fick inte en enda buss, inte en enda familj, inte en enda person in på flygplatsen, trots att de flesta hade giltiga dokument och pass. 

Kvinnan säger att hon inte skulle kunna förlåta sig själv om hon var den ansvariga för transporterna. 

– Jag är glad att jag bara hjälpte till. 

En bild inifrån en av bussarna som visar trängseln.

”Kvävande varmt i bussen och otroligt påfrestande för passagerna”, skriver Magda Gad om de tolv timmar människor har varit fast på vägen.

https://twitter.com/gad_media/status/1430697943229771776

Utrikesdepartementet vill inte kommentera uppgifterna om att en svenskbuss fastnat på vägen till flygplatsen i Kabul.

– Av säkerhetsskäl kan vi inte kommentera arbetet kring evakueringar i Afghanistan, säger Sebastian Saint Just på UD:s konsulära enhet.  

Efter att bussen varit stående kom bussen fram till flygplatsen på torsdagen, men minst fem personer som tidigare varit tolkar åt Sverige kom inte med bussarna. De skriver nu i ett mejl till svenska myndigheter och vädjar om hjälp. 

”Jag försökte bege mig till flygplatsen själv i går kväll, men strider utbröt. Mitt tvååriga barn skadades i handen”, skriver tolken i ett mejl som Expressen tagit del av. 

Enligt tolkarna var kontrollen över vilka som kom ombord på bussarna obefintlig.  

Satellitbilder visar evakueringar från Kabuls flygplats

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.