Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Uppgifter: Kronprinsen ville lura hem Khashoggi

Jamal Khashoggi misstänks ha styckmördats på Saudiarabiens konsulat i Istanbul.Foto: VIRGINIA MAYO / AP / TT NYHETSBYRÅN
Saudiarabiens kronprins Mohammed bin Salman.Foto: FRANCOIS MORI / AP / TT NYHETSBYRÅN

Saudiske journalisten Jamal Khashoggi, som levde i exil i USA, misstänks ha blivit styckmördad på Saudiarabiens konsulat i Istanbul.

Nu pekar nya uppgifter till Washington Post på att Saudiarabiens kronprins Mohammed bin Salman gett order om att lura hem Khashoggi till landet.

Samtidigt har turkiska medier publicerat övervakningsbilder på männen som misstänks ha utfört mordet. 

Kronprins Mohammed bin Salmans plan ska ha varit att gripa den regimkritiske journalisten Jamal Khashoggi efter att ha lurat tillbaka honom till Saudiarabien från hand hem i delstaten Virginia i USA. Det framgår av diskussioner mellan toppar i Saudarabien som fångats upp av amerikansk underrättelsetjänst, enligt källor till Washington Post med insyn i ärendet.

Enligt Turkiet ska ett säkerhetsteam från Saudiarabien ha väntat på Jamal Khashoggi och dödat honom på konsulatet i Istanbul.

Den försvunne journalistens vänner uppger för Washington Post att Saudiska tjänstemän nära kronprinsen under flera månaders tid ringt Khashoggi för att erbjuda honom toppjobb för regeringen och beskydd om han åkte hem. Khashoggi litade dock inte på att regeringen skulle hålla sina löften.

15 män ska ha skickats

Den misstänkta Saudiska operationen tros ha varit stor. Två grupper med sammanlagt 15 män ska ha skickats till Istanbul med två olika flygplan, vid olika tidpunkter. 

En ny teori är att planen var att tillfångata Khashoggi – men att det hela ska ha gått fel.

På onsdagen publicerade turkiska medier övervakningsbilder som uppges visa de misstänkta mördarna på flygplatsen i Istanbul. Bilderna ska vara tagna 2 oktober – bara timmar innan Khashoggis försvinnande. 

De ska ha lämnat landet senare samma dag. 

Tidningen Daily Sabah har publicerat namnen på de 15 männen i "dödspatrullen". 

De ska alla arbeta för den saudiska regimen. En av männen ska vara chef för rättsmedicin och expert på obduktioner vid säkerhetstjänsten, en annan förefaller vara löjtnant vid flygvapnet.  

Ville gifta sig med fästmön

Jamal Khashoggi försvann efter ett återbesök till konsulatet, där han skulle få ut papper som gjorde det möjligt för honom att gifta sig med sin fästmö. Vid första besöket ombads han återvända när papperen var klara.

Turkiet anklagade på onsdagen Saudiarabien för att inte vilja samarbeta i utredningen kring det misstänkta mordet.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.